VIDEO

Ovaj kamion star je više od stoljeća i stajao je 50 godina: Uspjeli su ga ponovno pokrenuti

Ovaj kamion Federal Motorsa iz 1916. star je više od 100 godina i više nema ni kabinu. Ipak, četverocilindrični motor još je tu.

1916. Federal Motors kamion

 YouTube Screenshot

Motor s unutarnjim izgaranjem je iznenađujuće robustan stroj. Kao primjer, ovaj kamion Federal Motorsa iz 1916. star je više od 100 godina i više nema ni kabinu. Ipak, četverocilindrični motor još je tu. Ovaj video prikazuje postupak ponovnog pokretanja.

Prema onome što vidimo, unutrašnjost motora je u dobrom stanju, posebno s obzirom na godine. Ovaj pogonski agregat pali se pomoću ručice. Čak i bez rasplinjača, može zakurblati sa samo malo benzina u cilindrima. Potrebno je bilo popraviti žicu jedne svjećice.

image

Federal Motors kamion

Federal Motors

Vlasnik zatim montira karburator koji jedva radi. Nema dovoda goriva, pa vlasnik mora nadolijevati gorivo iz boce. Ipak, to je dovoljno da motor radi u leru. Stanje prijenosa je potpuna misterija. Nema volana ni karoserije. Sve što je ostalo je okvir, spremnik goriva, motor i neki dijelovi ovjesa.

Potrebna je nova vodena pumpa jer se čini da hladnjak ne cirkulira rashladnu tekućinu. Također treba obnoviti karburator. Nedostaju osovine, a one su neophodne prije nego što se ovaj kamion ponovno može voziti.

Fascinantno je razmišljati o vraćanju ovakvog vozila u upotrebljivo stanje s ovim kao početnom točkom. Pronalaženje tijela bio bi izazov, ali kao poljoprivredno vozilo, netko bi mogao sastaviti nešto za robusnu upotrebu.

image

Federal Motors kamion

Federal Motors

Federal Motor Truck Company osnovan je 1910. u Detroitu, u Michiganu. Proizvodio je ne samo komercijalna vozila, već i vojna. Marka je ugašena 1959. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:40