Zbunjujuća ambalaža

Ovaj proizvod je Lidl morao povući: Je li to sredstvo za čišćenje auta, ili bezalkoholno piće?

U Lidl supermarketima spornim se pokazalo njemačko sredstvo za čišćenje i zaštitu autolaka marke Robbyrob

Robbyrob sredstvo za čišćenje automobila

 X (Twitter) Screenshot

Lidlov opseg ponude na nekim EU tržištima već neko vrijeme nije usmjeren samo na proizvode koje supermarketi inače prodaju. Tako njihova ponuda uključuje različite proizvode, a među njima su i oni za njegu automobila. No, jedan je proizvod izazvao toliko dvojbi da je postao viralani hit. Razlog: nije odmah jasno je li to sredstvo za čišćenje automobila, ili bezalkoholno piće.

Na odjelu "Motor" u španjolskim Lidl supermarketima na akciji je, naime, bilo sredstvo za čišćenje i zaštitu autolaka marke Robbyrob. Proizvod iz Njemačke čija je glavna etiketa bila na njemačkom i engleskom jeziku. Nešto što je spriječilo potrošača da jasno razazna o kakvoj se vrsti proizvoda radi.

@facuaorg En #Lidl venden un limpiador para coches que parece un refresco. Y encima, huele a albaricoque. #Robbyrob #FACUA #EnOcasionesVeoFraudes ♬ sonido original - FACUA

Pakiranje ovog sredstva za čišćenje automobila bila je prozirna boca od jedne litre u kojoj se vidjela narančasta tekućina. Osim toga, navedeno je da ima "miris marelice". Miris koji nas može navesti na pomisao da se radi o pitkom proizvodu: posebno u slučaju djece.

Sve indikacije koje dovode do moguće zabune ovog sredstva za čišćenje s bezalkoholnim pićem bile su razlozi koji su naveli potrošači. Prijavili su proizvod Glavnoj upravi za pitanja potrošača lokalnoj agenciji za sigurnost hrane i prehranu.

Svoje argumente temeljili su na članku osam dekreta 770/1999 od 7. svibnja: „Proizvodi koji imaju oblik, miris, boju, izgled, prezentaciju, označavanje, volumen ili veličinu, tako da je predvidljivo da će potrošači, osobito djeca, miješati s prehrambenim proizvodima i stoga ih stavljati u usta".

Također se mora uzeti u obzir da Uredba (EZ) br. 1272/2008 Europskog parlamenta i Vijeća o razvrstavanju, označavanju i pakiranju tvari i smjesa utvrđuje da „ambalaža koja sadrži opasnu tvar ili smjesu koja se isporučuje javnosti u Općenito, neće imati oblik ili dizajn koji privlači ili budi znatiželju djece, ili koji dovodi potrošače u zabludu.

Nakon toga Ministarstvo zaštite potrošača potvrdilo je da je povlačenje Lidlovog autočistača realnost. Ne uzalud, Glavna uprava za zaštitu potrošača izvijestila je da je supermarket dobrovoljno usvojio mjere. Lidl je putem svoje web stranice također izvijestio da svi vozači koji su kupili proizvod mogu vratiti isti, a lanac će im vratiti uplaćeni iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13