pogledajte video

Ovo je razlog zašto ne možete otvoriti vrata auta ako ih netko pokušava otvoriti u isto vrijeme

Ovo je kvar na mehanizmu brave koji može izazvati mnogo frustracija, ali ima čisto mehaničko objašnjenje

Otvaranje vrata (ilustracija)

 YouTube Screenshot

Zamislite sljedeću situaciju: nalazite se izvan automobila i pokušavate otvoriti vrata, ali osoba koja je unutra pokušava ih otvoriti u isto vrijeme. Obojica povlače ručke, a vrata auta se ne otvaraju. Zašto se ovo događa?

image

Otvaranje vrata automobila u isto vrijeme (ilustracija)

Jalopnik

Ovo je kvar na mehanizmu brave koji može izazvati mnogo frustracija, ali ima čisto mehaničko objašnjenje. Kako Jalopnik objašnjava, povlačenjem ručke aktivira se mali mehanički dio unutar vrata. Taj se komad "sudara" s drugim kojeg je aktivirala druga osoba pokušavajući otključati vrata u isto vrijeme. Ako se ova operacija radi odvojeno, ne bi bilo problema, ali ako se rade istovremeno, blokirat će se.

Prije svega, moramo razumjeti kako zapravo funkcioniraju zasuni i brave na automobilskim vratima, uzimajući u obzir da stariji automobili imaju jednostavniji mehanizam od modernijih. Na starijem automobilu s jednostavnim mehanizmom, vrata se zatvaraju zasunom u obliku slova "C", koji se uklapa u središnji nosač krova auta.

Povlačenjem unutarnje ili vanjske ručke zasun se vraća u položaj "C" i oslobađa se od stupa. To je vrlo jednostavan mehanizam. Međutim, kada je gumb za zaključavanje pritisnut, mehanizam klizi kako bi spriječio pomicanje zasuna. Taj mehanizam za zaključavanje i otključavanje ima izravan kontakt sa zasunom na vratima, koji je izravno povezan s unutarnjim i vanjskim kvakama.

Budući da su sustav koji tipkom otključava vrata iznutra i sustav koji ključem otključava vrata izvana potpuno odvojeni, njima se ne može upravljati u isto vrijeme. Iznad vam ostavljamo video s YouTube kanala Speedkar99 gdje možete vidjeti i bolje razumjeti kako brava radi i zašto se ponekad ne otvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:26