san opelaša

Paklena Opel Corsa A: Ima pogon na sve kotače i dorađeni motor iz Astre OPC od 550 KS

Za prijenos snage na sve kotače zaslužan je 6-stupanjski ručni mjenjač iz čuvene Calibre 4X4 Turbo

Opel Corsa A

 Youtube screenshot

Danas već pomalo zaboravljena prva generacija Corse nije bila previše spektakularan automobil. No imala je jednu verziju koju su sportski nastrojeni vozači obožavali. Corsa GSi je imala 1,6-litreni motor i 101 KS što je u ono doba bila poprilična snaga za jedan mali automobil.

No to je ništa usporedbi sa snagom koji razvija ovaj konkretan model nakon opsežne prerade. Pod poklopcem motora krije se čak 550 KS, a da bi se snaga efikasno prenijela na cestu brine se pogon na sve kotače.

Automobil u videu zapravo nije Opel Corsa, već njezin britanski blizanac Vauxhall Nova, kako se prva generacija Corse zvala u Velikoj Britaniji. Izvorno GSi model, automobil je temeljito prerađen te je dobio novi motor s kompresorom i sustav pogona na sva četiri kotača. Također je olakšan, a konstrukcija je znatno učvršćena kako bi se nosila s velikom snagom.

Vlasnik automobila je uklonio originalni motor i prijenos te ugradio 2-litreni turbo četverocilindrični motor iz Opel Astre H OPC (zapravo Vauxhall Astre VXR) koji je u originalu razvijao 240 KS. Motor je temeljito prerađen te mu je snaga podignuta na nevjerojatnih 550 KS.

Za prijenos snage zaslužan je šesterostupanjski ručni mjenjač F28 iz Opela Calibre Turbo, a iz istog automobila je preuzet i sustav pogona na sve kotače. Da bi sve bilo još spektakularnije auto je dobio i prilagođeni ispušni sustav i prilagođeni usis.

Automobil je osjetno olakšan tako da je iz interijera izbačeno sve što nije nužno. Zatim je u njega ugrađen sigurnosni kavez i par trkaćih sjedala s pripadajućim "H pojasevima". Čak su i stakla na autu zamijenjena plastičnim pločama kako bi uštedjelo nekoliko kilograma. Prema riječima njenog vlasnika, ova Corsa A teži oko jedne tone, ali da nema pogon na sve kotače, masa bi joj iznosila samo 830 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:51