ŠAMPION DRIFTA

Pogledajte ga u akciji: Ovaj BMW E92 M3 sa Toyotinim čuvenim 2JZ-om ima preko 900 KS

Iako je standardni E92 M3 poznat po svom atmosferskom 4,0-litrenom V8, vlasnik je ubacio Toyotin 2JZ

BMW E92 M3 2JZ

 YouTube Screenshot

Ako ste upoznati sa scenom drifta, vjerojatno ste čuli za ime James Deane ili za njegov divlji BMW M3 generacije E92. Automobil je često viđen na svjetskim drift događajima, a posljednjih je godina postao glavna atrakcija na Festivalu brzine u Goodwoodu.

Iako je standardni E92 M3 poznat po svom atmosferskom 4,0-litrenom V8, Deane je odustao od ovog motora u korist Toyotinog 2JZ 3,0-litrenog "šestaka". Ipak, taj 2JZ nije standardni - motor je izvorno bio opremljen parom turbopunjača, no sada ima samo jedan veliki turbo i u potpunosti je prerađen nizom novih unutarnjih dijelova. Konačna brojka prelazi 900 KS a motor se "vrti" do 9000/min.

Treba napomenuti da 2JZ koristi sustav s dušikom - Deanov E92 automatski aktivira dušik kada se vozi s više od 85 posto gasa i između 3500 i 8500/min, što mu pomaže u borbi protiv "turbo rupe" i osigurava trajan odziv motora i snage.

Kočioni sustav automobila također je temeljito unaprijeđen i sada postoje dvije čeljusti na svakom stražnjem kutu od kojih se jedna koristi za papučicu kočnice, a druga se koristi isključivo za ručnu kočnicu. Automobil je također prilično lagan zahvaljujući korištenju jakih panela karoserije od karbona i kevlara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07