POŠAST U SAD

Policija razbila kriminalni lanac osumnjičen za krađu katalizatora vrijednih 161 milijuna kuna

Procjenjuje se da su lopovi ukrali oko 44.000 katalizatora, a do sada ih je policija pronašla 3000

Krađa katalizatora

 YouTube Screenshot

Krađa katalitičkih pretvarača raširena je u prigradskim područjima diljem Sjedinjenih Država jer su sirovine koje se koriste za njihovu proizvodnju jako skupe. Ovo hapšenje je, međutim, na sasvim drugoj razini, s obzirom na to da je policija u Oregonu uhitila čak 14 ljudi i zaplijenila 3000 katalizatora u osam različitih kuća.

Kako izvještava KGW8, hapšenje je počelo krajem 2021. kada je policija Beavertona osumnjičila 32-godišnjaka za sudjelovanje u lancu krađe katalizatora. On je u ožujku ove godine zaustavljen dok je bio u vozilu s više od stotinu katalizatora čija se vrijednost procjenjuje na oko 80.000 dolara (586.000 kuna). Nakon toga, istraga se proširila i usredotočila na navodnog vođu operacije, koji je živio blizu obližnjeg jezera Oswego.

Tijekom racije, policija je pronašla oko 3000 katalizatora, a procjene su da je ukradeno više od 44.000 od siječnja 2021, u ukupnoj vrijednosti preko 22 milijuna dolara (161 milijun kuna). Lokalne vlasti pretpostavljaju da su racija i uhićenja napravili "značajan trag u krađama katalizatora u području metroa u Portlandu", iako su primijetili da su se krađe proširile na nekoliko država Zapadne obale i da je ukradena roba uglavnom bila usmjerena na Istočnu obalu.

Optuženi se terete za niz kaznenih djela, uključujući reketiranje i pranje novca; navodni vođa optužen je za 72 odvojena kaznena djela, za koja se izjasnio da nije kriv.

image

Krađa katalizatora

YouTube Screenshot

Policija je također pronašla ukradeni nakit, stotine tisuća dolara u gotovini i "vrhunsko vozilo", iako je taj konkretan opis nejasan. Google Streetview pokazao je samo modificirani Subaru na prilazu. Sami katalizatori nemaju serijske brojeve, što znači da se ne mogu vratiti vlasnicima, iako je policija primijetila da mnogi od njih dolaze iz "ekoloških" vozila koja uglavnom sadrže više plemenitih metala koji katalizatore čine toliko vrijednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:49