POGLEDAJTE VIDEO

Potpuno legalno: U portugalskom Funchalu možete se nizbrdo provozati na kauču!

Poznata kao ‘carros de cestos‘, kola su započela kao način da se drva s okolnih brda dovezu u grad uz more

Carros de Cestos, Portugal

 

 

 

 

 

 YouTube Screenshot

Kauč ​​je dobar izum. Udoban, praktičan i prilagodljiv, može se koristiti kao mjesto za sjedenje, mjesto za spavanje - pa čak i kao oblik prijevoza ako ste u Portugalu.

U Funchalu, glavnom gradu Madeire, turisti se mogu provozati niz jedan od najvećih gradskih brežuljaka na pletenom kauču pričvršćenom na dvije skije, slično kao na saonicama, a kontroliraju ga dva krupna Madiraca.

Poznata kao carros de cestos (što u prijevodu znači "košarica"), kola su započela kao način da se drva s okolnih brda dovezu u grad uz more. Tada su prilagođene turistima - nešto poput gondola u Veneciji, samo strašnije.

image

Carros de Cestos, Portugal

YouTube Screenshot

U nedavnom videu YouTuber Tom Scott odlučio je saznati kakva je vožnja u Funchal iz sjedišta carro de cestos. Iako priznaje da snimka ne djeluje tako intenzivno kao vožnja rollercoasterom, iskustvo je prilično uzbudljivo.

Kauč se možete kretati do 30 km/h zahvaljujući podmazanim vodilicama, a nemaju nikakve sigurnosne pojaseve, što znači da se morate čvrsto držati.

image

Carros de Cestos, Portugal

YouTube Screenshot

Uz to, bitno je napomenuti da kauči nisu ograničeni na specijaliziranu rutu - sanjkaši jednostavno dobro poznaju rutu i promet ih mora izbjegavati, iako postoje ljudi koji pomažu kontroli prometa na raskrižjima. U međuvremenu, kočenje obavljaju Madirci koji moraju mijenjati cipele svakih mjesec dana.

Naravno, kada kauč dođe do podnožja brda, vožnja je gotova i kupci moraju uzeti taksi ili žičaru natrag na vrh brda. Carros se u međuvremenu ukrcava na stražnji dio kamiona i vozi natrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:12