KONCEPTNI AUTOMOBIL

Pravi mali dragulj: Novi Renault 5 Diamant sa zlatom, suncem i konjskom dlakom

Mnogi dijelovi unutrašnjosti su pozlaćeni, a krajnje neobični upravljač je napravljen od recikliranog mramora

Renault 5 Diamant

 Renault

Renault je predstavio unikatni konceptni automobil Renault 5 Diamant povodom 50. godišnjice od predstavljanja prve generacije ovog legendarnog gradskog automobila. Tvrtka s logom u obliku dijamanta udružila se s francuskim dizajnerom i arhitektom Pierreom Gonalonsom kako bi realizirali ovaj projekt.

Automobil koji dizajnom jako podsjeća na prvu generaciju "Petice" na sebi ima jedinstvenu troslojnu boju sa zlatnim pigmentom, Prednja svjetla su dizajnirana tako da nalikuju na brušene dijamante, naplatci su inspirirani onima s Renaulta 5 Alpine, te u sredini imaju oblik sunca. Tu su i krajnje neobične kvake vrata i poklopca prtljažnika u obliku sfere.

image

Renault 5 Diamant

Renault

Mnogi dijelovi unutrašnjosti su pozlaćeni, a krajnje neobični upravljač je napravljen od recikliranog mramora. Instrumenti su digitalni u tri dijela, a dodirnog zaslona nema. Umjesto toga tu je otvor u sredini prednjih armatura u koji bi se trebalo staviti mobilni telefon kojim se upravlja infotainment sustavom. Armature su presvučene konjskom dlakom. Vrata se otključavaju pomoću tehnologije prepoznavanja otiska prsta.

image

Renault 5 Diamant

Renault

Pogon ovog neobičnog koncepta je električni, no Renault ne navodi detalje o komponentama. Jasno je da u mali auto ne stane baterija velikog kapaciteta pa je ona možda preuzeta od Twinga.

image

Renault 5 Diamant

Renault

Ovo je unikatni konceptni automobil te nema izgleda za serijsku proizvodnju, no Renault 5 će unatoč tome uskoro oživjeti u malo "normalnijem" izdanju. Njegova proizvodnja trebala bi početi 2024. godine, a nova "petica" bit će zamjena za Zoe, dakle također električni automobil. Tvrtka planira oživjeti i legendarnu "četvorku" koja bi trebala biti najmanji električni Renault.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30