KONCEPT-TRANSFORMER

Predstavljen Audijev futuristički EV koncept Skysphere koji motivaciju crpi iz prošlosti!

Zanimljivost koju koncept nudi je mogućnost promjene međuosovinskog razmaka u vožnji, pretvarajući se iz grand tourera u roadstera
2021 Audi Skysphere Concept
 Audi

Audi će u segment EV-ova ući luksuzno i orijentirano na performanse, nakon što je najavio tri ‘Sphere‘ konceptna vozila. Prvi od njih je Skysphere, a riječ je o elegantnom roadsteru s dva sjedala koji će se prvi puta moći vidjeti na događaju ‘Pebble Beach Concours d‘Elegance‘ ove godine.

Najveća zanimljivost koju koncept nudi je mogućnost promjene međuosovinskog razmaka u vožnji, pretvarajući se iz dugog grand tourera u okretnog roadstera. Konceptni sustav funkcionira tako da pokretači iza prednje osovine pomiču cijeli prednji dio unatrag, skraćujući međuosovinski razmak za gotovo 25 centimetara. Uz to, u GT autonomnom načinu rada upravljač i papučice se uvlače ispod armaturne ploče, stvarajući otvoreniji prostor za dva putnika.

image
2021 Audi Skysphere Concept
Audi

Koncept izgleda sjajno u obje konfiguracije, a motivaciju crpi iz Horch roadstera iz 1937. godine, automobila koji je 2009. godine osvojio nagradu ‘Best of Show‘ na istom događaju na kojem će ove godine Skysphere biti predstavljen. Prisjetimo se, Horch je bio proizvođač koji je uz Audi, DKW i Wanderer osnovao Auto Union, Audijevu kompaniju-prethodnika.

image
2021 Audi Skysphere Concept
Audi

Na prednjoj strani dominira tradicionalni Audijev okvir koji usvaja futurističke značajke poput LED naglasaka koji ‘plešu‘ animirani ples pri paljenju i gašenju. Odmah kraj futurističke maske smještena su uska prednja svjetla s trokutastim elementima, čime Audi predstavlja sljedeću generaciju svojeg dizajna. Prednji i stražnji branici koji nekako ‘vire‘ iz karoserije podsjećaju na drugi kultni automobil – Quattro iz 80-ih godina.

image
2021 Audi Skysphere Concept
Audi

U ‘proširenom‘ GT načinu rada Skysphere je nešto viši zahvaljujući zračnom ovjesu koji koristi GPS i sustav pregleda ceste kako bi pružio ‘laganiju i mekšu‘ vožnju. U Sport načinu rada koncept se spušta, upravljač i nadzorna ploča izlaze iz armaturne ploče, te se pali zakretanje stražnje osovine kako bi se pružilo sportskije iskustvo vožnje.

Što se tiče specifikacija, Audi navodi kako će koncept Skysphere stotku hvatati za manje od 4 sekunde, koristeći stražnje smješteni elektromotor od 632 KS (465 kW). Baterija snage 80 kWh smještena je iza sjedala i u središnjoj konzoli, a Audi navodi domet od 500 kilometara na WLTP ciklusu.

image
2021 Audi Skysphere Concept
Audi

Unutrašnjost će koristiti ekološko prihvatljiva mikrovlakna i vegansku kožu, uz akcente od eukaliptusa koji se nalaze na oplatama vrata i metalnim naglascima koji podsjećaju na starog Horcha. Umjesto konvencionalne nadzorne ploče, koncept usvaja ploču sa širokim zaslonom, od kojih su dvije trećine namijenjene upravljačkoj ploči s instrumentima i infotainmentu. Kontrola zvuka i klime postavljena je na vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:35