FOTO, VIDEO

Premijera: novi Rolls-Royce Ghost najinovativniji je model svih vremena još orijentiraniji vozaču

Britansku krstaricu broj manju od Phantoma pokreće 6,75-litreni V12 motor s dva turbopunjača koji postiže 571 KS i 850 Nm
Rolls-Royce Ghost
 Rolls-Royce

Nakon najave i nekoliko "teasera" danas je predstavljen Rolls-Royce Ghost s dinamičnijim evolucijskim dizajnom i mnoštvom novih značajki te je riječ o tehnološki najnaprednijem "Rollsu" svih vremena. U osnovi, novi Ghost je postavljen na identičnu fleksibilnu aluminijsku platformu kao i modeli Phantom i Cullinan. Pritom su za Ghost pod, poprečni nosači i pragovi prilagođeni za manje dimenzije, ali je i dalje sve raspoređeno kako bi se udovoljilo zahtjevima klijentele britanske marke, osiguravajući da je Ghost tradicionalno vrlo udoban, ali i da može pružiti užitke za volanom u većoj mjeri od prethodnika.

Britansku krstaricu broj manju od Phantoma pokreće 6,75-litreni V12 motor s dva turbopunjača koji postiže 571 KS i 850 Nm okretnog momenta. Rolls-Royce kaže da ovaj motor isporučuje maksimalan okretni moment već od samo 1600/min.
Motor je smješten iza Ghostove prednje osovine, pružajući limuzini savršenu raspodjelu težine 50/50. Snaga se šalje kroz sustav pogona na sve kotače putem 8-stupanjskog ZF automatskog mjenjača s Rolls-Royceovim sustavom koji prima GPS podatke kako bi unaprijed odabrao optimalnu brzinu za nadolazeće zavoje. Ghost također ima i upravljanje na sve kotače.

image
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce

Jedna posebno inovativna značajka novog Ghosta je sustav "Planar Suspension System" koji je rezultat deset godina ispitivanja i razvoja, koji se služi i kamerama za pripremu sustava ovjesa za bilo kakve promjene na površini ceste. Zračni ovjes s Magic Carpet Ride značajkom pritom je potpuno usuglašen s kontrolom stabilnosti te sustavom kočenja.
Ulazak i izlazak iz Rolls-Roycea uvijek je bio događaj, a ni s novim Ghostom nije drugačije. Rolls-Royce je za Ghost razvio vrata koja vlasnicima sada omogućuju otvaranje vrata jednim potezom unutarnje ručke i pružaju pomoć pri otvaranju. Kad se vrata dovoljno otvore, vlasnici puste kvaku i kočnica vrata će se automatski aktivirati. Pritiskom na gumb na kvaki vanjskih vrata, vrata će se automatski zatvoriti.

image
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce

U usporedbi s odlazećim Ghostom, novi je narastao za 89 mm na ukupno 5546 mm, a također je i 30 mm širi, sada 1978 mm.
Unutra je Rolls-Royce razvio zvučno visoko izolirani prostor a sve komponente koje generiraju gotovo neprimjetne zvučne valove su dorađeni (primjerice, utvrđeno je da je unutrašnjost cijevi za klimatizaciju koja se koristi u prototipovima preglasna pa je uklonjena i dorađena kako bi se proizveo manje zvuka).
Što se tiče vanjskog izgleda novi Rolls-Royce Ghosta i dalje ima prepoznatljiv, uzvišeni karakter, ali sada uz vidno dinamičniji oblik.

image
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce

Sprijeda sada dominira drugačije oblikovana masivna rešetka hladnjaka koja uključuje 20 dioda ispod vrha rešetke koje je osvjetljavaju, što po noći djeluje vrlo efektno.
Novost su i serijska LED laserska svjetla dok su straga ugrađena također LED svjetla.
Novi Ghost stiže s neviđenim arsenalom tehnoloških sustava za pomoć u vožnji, od četiri kamere s panoramskim pogledom do funkcije samostalnog parkiranja. Poznata je i cijena, a preračunato u kune, u Velikoj Britaniji novi Rolls-Royce Ghost stoji 2,100.000 kuna.

image
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:44