samovozeći jednorog

Prisjelo im: Prosvjednici naoružani prometnim čunjevima blokiraju robotaksije u San Franciscu

Grupa koja sebe naziva Safe Street Rebel otkrila je da će ga onesposobiti postavljanje prometnog stošca na haubu

Screenshot incidenta

 YouTube Screenshot

Automobili bez vozača i dalje se čine mitskim poput jednoroga u većem dijelu svijeta, ali ne i u San Franciscu gdje su Cruise i Waymo robotaksiji bez posade već u upotrebi. Nažalost, te iste automobile u jednoroge je pretvorila prosvjednička skupina koja je pronašla jednostavan način da ih imobilizira.

Grupa koja sebe naziva Safe Street Rebel otkrila je da će ga onesposobiti postavljanje prometnog stošca na haubu i objavila je dokaze na društvenim mrežama kako bi dokazala metodu i potaknula druge prosvjednike da učine isto.

Grupa se protivi uvođenju robotaksija, koji su više puta dospjeli na naslovnice jer su izazvali gužve, zabili se u autobuse i ostali zaglavljeni u magli. A Safe Street Rebel samo će se još više naljutiti ako Komisija za javne komunalne usluge Kalifornije (CPUC) operaterima odobri slobodu da prošire opseg svojih operacija na nadolazećem saslušanju.

Međutim, Safe Street Rebel ne protivi se samo autonomnim automobilima, već automobilima općenito. “Borimo se za prostore bez automobila, jednakost u prijevozu i kraj dominacije automobila. Ljudi, zajednica i parkovni prostor moraju imati prioritet nad zagađujućim, opasnim i ubojitim vozilima”.

“Posljednjih pola stoljeća bio je neuspjeli eksperiment s dominacijom automobila. Oni dovode naše gradove do bankrota, uništavaju naš okoliš i tjeraju radne ljude da žrtvuju neprihvatljivu količinu svojih prihoda kako bi platili osnovnu transpiraciju. Vrijeme je da prekinemo s ovisnošću o automobilima i preispitamo naše ulice oko javnog prijevoza, hodanja i bicikla".

Robotaksi kompanije očekivano su iznervirane reakcijama grupe. "Ne samo da je ovakvo razumijevanje načina na koji AV-ovi rade netočno, već je ovo vandalizam i potiče nesigurno i nepoštivno ponašanje na našim cestama", rekao je Waymo u izjavi za The Drive i Road & Track.

"Obavijestit ćemo policiju o svakom neželjenom ili nesigurnom ometanju naših vozila na javnim cestama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:13