AKTUALNO

Radar koji prodire tlo mogao bi pomoći autonomnoj vožnji da bolje ‘vidi‘!

‘Tek je oko 1% SAD-a mapirano. Predstoji još mnogo skeniranja, a mapiranje ceste bit će veliki izazov‘
Tehnologija radara koji prodire zemlju
 WaveSense

Radar s funkcijom prodora kroz zemlju (GPR) prvi puta je patentiran početkom 1900-ih, i od tada ga koriste geolozi, arheolozi i inženjeri aeronautike. Poznato je i kako je 'Apollo 17' misija koristila tehnologiju za snimanje dubinskih podataka o Mjeseci. Drugim riječima, ova tehnologija nije nova, no mogla bi dobiti novu ulogu kako autonomna vožnja dobiva sve više pažnje.

Neke kompanije već su počele razmišljati o GPR-u kako bi svoje automobile stavile ispred svojih konkurenata poboljšavajući pouzdanost i točnost autonomnih značajki. Riječ je o nečemu što bi moglo riješiti sve preostale izazove autonomnih automobila, i pri tome zaraditi milijune dolara.

image
Tehnologija radara koji prodire zemlju
WaveSense

'Ljudi su upoznati s globalnim sustavima pozicioniranje, koji trianguliraju lokaciju unutar jednog metra. Za navigaciju je to sjajno, ali nije dovoljno precizno i dobro za značajku autonomne vožnje koju očekujemo', izjavio je IDTechEx-ov tehnološki analitičar dr. James Jeffs.

Tarik Bolat, izvršni direktor i suosnivač WaveSensa, kompanije koja već koristi GPR u svojim radarskim sustavima, navodi kako će precizna lokalizacija u bilo kojoj vrsti dinamičkog okruženja (poput loše označenih površina cesta, off-road terena i lošeg vremena) promijeniti smjer tehnologije. Naime, GPS i kamere preslikavaju svijet oko nas, uključujući zgrade i druge prepreke, no WaveSense mjeri rute, stijene, šupljine i tlo oko tri metra u zemlju.

U suštini, 'ako je GPS snimak u vremenu, GPR je otisak prsta. Zajedno stvaraju snažniju pokretnu sliku', navodi Bolat. Kompanija je najavila ulaganje od 15 milijuna dolara (95 milijuna kuna), a proglašena je najboljom na Sjevernoameričkom međunarodnom salonu automobila u Detroitu 2019. godine. Bivši predsjednik Forda Joe Hinrichs godinu kasnije je imenovan u upravni odbor WaveSense-a.

image
Tehnologija radara koji prodire zemlju pomoći će u drugačijim uvjetima na cesti
YouTube Screenshot

'Mnogi su proizvođači originalne opreme zainteresirani za ovu tehnologiju, i potražnja će vrlo brzo rasti', kaže Bolat. 'Postoji mnogo različitih aplikacija koje se mogu izgraditi na ovom sloju podataka'. 'No prije nego se uzbudite, potrebno je znati da je tek oko 1% SAD-a mapirano na GPR. Predstoji još mnogo skeniranja, a mapiranje ceste bit će veliki izazov', ističe dr. Jeffs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:40