VIDEO

Rame uz rame: Vrijedi li Volkswagen Golf R veliku razliku u cijeni u odnosu na GTI izvedbu?

Osnovni VW Golf GTI s 245 KS kod nas stoji 284.000 kn, a Golf R s 320 KS i 4x4 pogonom 409.000 kn i bitno je skuplji

VW Golf R i VW Golf GTI

 YouTube Screenshot

Volkswagen Golf GTI i Golf R smatraju se 'mjerilom' u svojim segmentima, a čini se kako je to zaista tako jer ih možemo vidjeti u sve više testova od njihovog debija prošle godine. Međutim, možda je potrebna njihova usporedba, što je Throttle House i učinio u svojem najnovijem videozapisu.

image

VW Golf R

YouTube Screenshot

Uz nekoliko manjih iznimaka, najveća sličnost dvojca je njihova kabina – iako se ona možda može više kritizirati nego nahvaliti. Naime, određeni aspekti, poput sjedala, upravljača i digitalnih instrumenata su zaista dobri, no čine se kako postoji trend frustrirajućih kontrola infotainmenta, odnosno tipki na dodir smještenih na upravljaču i središnjoj konzoli. Bez obzira na to, ima tu i dosta toga za pohvaliti kod vrha Golfovog asortimana.

image

VW Golf GTI

YouTube Screenshot

Throttle House je koristio GTI kao osnovu, pri čemu je zaključio da su upravljač i mjenjač 'solidni', a vožnja je neka vrsta 'zlatne sredine' između sportskog i grubog. 'Jedna stvar koja nije bila tako sjajna je sposobnost automobila da prenese snagu na tlo'. Svaki put kad su pokušali 'launch', GTI je pokazao gubitak trakcije i poskakivanja kotača. Sve u svemu, GTI je zadržao svoj oštar karakter koji smo vidjeli u prošlim generacijama, i na njega dodao još zdrave snage.

image

VW Golf GTI

YouTube Screenshot

Golf R, s druge strane, preuzeo je sve dobro iz GTI Izvedbe, i to dodatno poboljšao s pogonom na sva četiri kotača. Kod prethodnih generacija to nužno nije bio slučaj, budući da je teški prednji kraj pomalo promijenio vozne karakteristike. Sada, zahvaljujući novom AWD sustavu koji pametno šalje više snage na stražnje kotače, Golf R je sasvim druga priča. Automobil je idealan za svakodnevnu vožnju, dok je osjećaj upravljanja i iskoristiva snaga bolja nego kod GTI-a.

image

VW Golf R

YouTube Screenshot

Pa kakva je presuda? Ovaj put, zahvaljujući Volkswagenu koji je popravio sve mane iz prethodnih generacija, Golf R sada samouvjereno opravdava skok cijene u odnosu na GTI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:35