VIDEO, FOTO

Range Rover Sport: Ovo je novi model upakiran u dinamične linije koji cilja na mlađe kupce

Nova verzija privlačnom interpretacijom visoke tehnologije i unutrašnjeg luksuza nastupa kao klasični Range Rover

Range Rover Sport

 Range Rover

Pola godine nakon što nas je Range Rover počastio otkrivanjem impresivne nove generacije svog istoimenog najvećeg terenca, prestižna britanska marka pokazuje sljedeći adut – Range Rover Sport.

Nastavak je to višegodišnje dobro prihvaćene tradicije čiji počeci datiraju u 2005. godinu i prvi put predstavljenu takvu izvedbu, a koja uz klasičan kutijast oblik Rangea njeguje dinamičnije linije, s naglaskom na stražnji dio. Istim putem krenulo se i ovaj put.

image

Range Rover Sport

Range Rover

Odmak od konzervativno pravilnih linija klasičnog Rangea je itekako primjetan i ponovno je kreiran velik, ali privlačan terenac atraktivnih proporcija i detalja. Bokovi su nijansu viši, malo drukčiji bočni prozori nijansu manji, a profil auta u kojem se ističe krovni spojler kudikamo oštriji.

Podsjeća malo na Range Velar, u čijem stilu su oblikovana horizontalna stražnja svjetla i branik. Na klasičnom Rangeu svjetla su vertikalna, utisnuta u same kuteve karoserije. Razlike nosi i prednji dio. Svjetla i maska su tanji, a branik jače profiliran, pa s te strane Sport dosta sliči Discoveryju. Uz pojedine mat detalje to je uglavnom to, što se vizualne pojave tiče. Nova varijanta statusnog izgleda, naglašena i uvlačivim kvakama, uspješno je realizirana.

image

Range Rover Sport

Range Rover

Unutrašnjost ne donosi bitne promjene u arhitekturi i izvedbi u odnosu na klasičan Range i atmosfera naglašene estetike, minuciozne izrade i finih materijala, maštovitih detalja i visoke digitalne tehnologije putem interaktivnih virtualnih 13,7-inčnih instrumenata i 13,1-inčnog info i multimedijalnog zaslona krasi i Sport. Privilegiju boravka za volanom naglašavaju i napredni hi-fi sustav Meridian Signature Sound i tri vrste kože (zrnata, mekana i Windsor), ali i sustav filtriranja zraka koji eliminira čak i virus SARS-CoV2.

image

Range Rover Sport

Range Rover

Naravno, tu je još čitava lista detalja svojstvena skupocjenim automobilima. Ugođaj za volanom ipak je nešto drukčiji u odnosu na standardni Range i ide u smjeru koji instinktivno navodi na brži ritam vožnje. Sportskiju, zatvoreniju atmosferu naglašavaju nešto manji prozori i malo jače nagnut vjetrobran.

Sport briljira i u segmentu pogonske tehnologije, čija je osnova nova platforma MLA Flex. Integrirana kontrola rada podvozja putem najnovije generacije zračnog ovjesa i elektronikom aktivno upravljanog rada diferencijala, vektorska raspodjela momenta kočenja, elektronička regulacija rada aktivnih amortizera, zakretanje stražnjih kotača i elektronika ovjesa koja povezana s navigacijom unaprijed čista cestu i prediktivno usmjerava rad osnove su staloženog ležanja i kad se jače krene zavojima. Pogon je, naravno, 4x4.

image

Range Rover Sport

Range Rover

Platforma MLA Flex će od 2024. primati i čisti električni pogon, a dotad će prihvaćati novi klasični 4.4 V8 twinturbo benzinac P530 s Launch Control profilom, blagohibridne 3.0 dizelaše D250, D300 i D350, blagohibridne 3.0 turbobenzince P360 i P400 te također nove plug-in hibridne 3.0 turbobenzince P440e i P510e.

image

Range Rover Sport

Range Rover

Ukratko

Sport izvedba uvijek je nešto jeftinija od klasičnog Rangea, pa se takav omjer može i sada očekivati. Klasični Range Rover starta na 743.000 kuna

Arhitektura sofisticirane unutrašnjosti jednaka je standardnom Range Roveru, ali uz sportskiji ugođaj dobiven višim bokovima, manjim prozorima, jače nagnutim vjetrobranom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:25