SLUŽBENO JE

Rimac Nevera srušila svoje rekorde i postala serijski automobil s najvećim ubrzanjem na svijetu!

Iako se već navodilo kako je Nevera najbrži svjetski serijski automobil, hiperautomobil je to dokazao na Tjednu automobila u Montereyu
Rimac Nevera
 YouTube Screenshot

Rimac Automobili su od kompanije koja je bila na rubu kolapsa tek nekoliko dana nakon što je osnovana postala proizvođač serijskog električnog hiperautomobila s najbržim ubrzanjem na svijetu.

Iako se već navodilo kako je Nevera najbrži svjetski serijski automobil, hiperautomobil je to dokazao u SAD-u na Tjednu automobila u Montereyu, postavivši do sada najbrže vrijeme. Za upravljačem je bio Brooks Weisblat iz DragTimesa, a vrijeme kojoj je Neveri trebalo da ‘proleti‘ četvrt milje (400 metara) iznosi 8,582 sekunde, i to pri brzini od 169,58 kilometara na sat.

Prethodni rekord iznosio je 8,62 sekunde, snimljen tijekom Carwowovog testa ranije ove godine. Osim što je srušila vlastiti (neslužbeni) rekord, Nevera je odvozeći 400 metara za 8,582 sekunde postigla novi rekord za ubrzanje.

image
Rekordno vrijeme
YouTube Screenshot

Dobar dio zasluga treba ići i vozaču Brooksu Weislbatu. ‘Brooks je pomogao svojim iskustvom, a mi smo uspjeli postaviti svjetski rekord za najbolje ubrzanje serijskog automobila. Ujedno smo oborili i vlastiti rekord od četvrt milje. Ipak, uvjereni smo da Nevera ima mnogo više za dati i da možemo ići još brže s više iskustva i testiranja na ovoj vrsti podloge. Vratit ćemo se‘, rekao je testni vozač Rimac Automobila Miroslav Zrnčević.

image
Rimac Nevera
YouTube Screenshot

Prisjetimo se, Nevera drži i rekord zbog najveće šasije od karbonskih vlakana na svijetu. Ona je također iznimno kruta, čak tri puta više od onih na LeMansovim trkaćim automobilima. S 1940 KS (1427 kW) i 2360 Nm okretnog momenta, Nevera je sposobna uhvatiti 96 km/h za 1,85 sekundi, i proći 547 kilometara s punom električnom baterijom. S 2150 kilograma, od Bugattija Chirona teža je za 155 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:42