TEHNOLOGIJA

Roboti vođeni umjetnom inteligencijom počeli mijenjati auto gume: Rade to upola brže od ljudi

Robot može promijeniti set od četiri kotača za 23 minute, što znači da je dvostruko brži od čovjeka u normalnim radnim uvjetima

RoboTire AI

 RoboTire

Ako ste zabrinuti zbog pobune robota koju pokreće nevidljiva ruka umjetne inteligencije, imamo loše vijesti za vas - najnovija inovacija u tehnologiji zamjene guma dolazi iz RoboTirea iz Michigana.

Robot može promijeniti set od četiri kotača za 23 minute. To možda nije ništa u usporedbi s profesionalnim "pit-stoperima" iz boksova Formule 1, ali prema kompaniji, dvostruko je brži od čovjeka u normalnim radnim uvjetima.

RoboTire koristi dvije ruke sa šest osi, po jednu za svaku stranu automobila. Ruke su iste vrste koje proizvođači automobila koriste na pokretnim trakama, s mogućnošću podizanja teškog tereta. Sustav pokreće AI koja koristi kamere za skeniranje kotača automobila i bilježi lokaciju kotača i njegov uzorak vijaka.

Nakon skeniranja, momentni ključ ugrađen u ruku će pojedinačno odvrnuti svaku maticu, a ruka će zatim zgrabiti kotač i ukloniti ga prije ponovnog postavljanja novog kotača ili svježe promijenjene gume.

Trenutačno je potreban ljudski nadzor za cijeli proces, a još uvijek vam je potreban tehničar koji će skinuti kotač odnijeti do stroja za mijenjanje guma. Ali informacije koje je RoboTire prikupio sa svojih kamera - kao što su veličina kotača i tip gume - automatski se prenose na stroj za mijenjanje guma kako bi se uštedjelo vrijeme.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, za stroj se uvijek kaže da uči. To znači da bez obzira koju veličinu kotača ili uzorka vijka donesete, moći će to shvatiti. Može funkcionirati čak i ako je kotač stvrdnut u blatu ili snijegu, sve dok je rub matice s ušicom vidljiv. U pogonu su četiri trgovine s RoboTire strojevima i sve su povezane.

image

RoboTire AI

RoboTire

Lako je uočiti neke prednosti, jer radno intenzivni elementi izmjene guma, kao što je podizanje teškog kotača s i na automobil, sada više ne predstavljaju problem za mehaničare. Međutim, Fox News Digital izvještava da će krajnji cilj za sustav RoboTire biti potpuno autonomno rješenje.

Može li ovo biti početak kraja za tehničare u trgovinama gumama? Čini se da tvrtka umanjuje rizik od utjecaja na radna mjesta, a njezina web stranica sugerira da će sustav učiniti rad tehničara sigurnijim. No, morate se zapitati što se sprema za budućnost mijenjanja guma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:14