SAVJETNIK AUTO KLUBA

Samo mit ili istina: Evo treba li se kad je auto nov prvih 1000 kilometara razrađivati motor

Postoje dva ustaljena mišljenja kad je u pitanju razrađivanje novog motora, ali koja metoda je ispravna?

Motor Chevrolet Corvette

 YouTube Screenshot

Postoje dva ustaljena mišljenja kad je u pitanju razrađivanje novog motora. Jedan je stav nepokolebljiv u tome da je prvih 1000 kilometara ključno, pri čemu je potrebna pažljiva vožnja. Drugi tabor predlaže da vozite kao da ste "ukrali automobil". Ali koja je metoda ispravna? Prema Savage Geesu, odgovor bi mogao biti - obje.

Najbolji način razrađivanja motora ovisi o proizvođaču automobila i vrsti motora. Motori koji se masovno proizvode za vozila kao što je Honda CR-V zahtijevaju malo ili nimalo razrađivanja. Osmišljeni su za ljude da uđu u svoj automobil i krenu voziti.

Ručno izrađeni motori ili motori s točnim tolerancijama za automobile visokih performansi poput Ferrarija ili Porschea imaju koristi od nekog oblika procesa uhodavanja. Jedna od zabluda o motorima visokih performansi je da se oni razrađuju u tvornici.

Iako je istina da su motori testirani, to je provjera kvalitete kako bismo bili sigurni da rade dobro i da nemaju curenja ili drugih problema. Zato automobili poput Corvette Z06 imaju određeno razdoblje uhodavanja.

Još jedna tema rasprave je promjena ulja nakon prvih 1000 milja (1600 kilometara). U prošlosti se preporučivalo mijenjanje ulja u ovom intervalu kako bi se uklonila sva onečišćenja nastala tijekom procesa uhodavanja. Međutim, motori i motorna ulja daleko su odmakli u posljednjih 20 godina. U većini situacija nije potrebno mijenjati ulje nakon 1000 kilometara, ali ne boli.

Ako želite slijediti postupak uhodavanja motora, prvo što trebate provjeriti je korisnički priručnik kako biste vidjeli propisuje li skup podataka. Ali u nedostatku bilo kakvog službenog postupka uhodavanja, najbolje što možete učiniti je voziti svoj automobil normalno.

Dajte mu vremena da se zagrije na radnu temperaturu. Mijenjajte brzinu tako da ne radi cijelo vrijeme na istom broju okretaja, osobito na autocesti. Razrađivanje se tiče više od samog motora. Vaš automobil uključuje i druge pokretne dijelove kao što su prijenos, diferencijal i kotači. Postoje komponente poput kočnica i ovjesa, stoga obratite pozornost i na druge dijelove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:15