TRAŽE SE ODGOVORI

Skandal na pomolu? Brzinski rekord SSC Tautare od 532 km/h ipak nije postignut?

Nakon objavljene snimke rekorda mnogi su se zapitali je li Tautara uistinu jurila 532 km/h, a najdalje je otišao YouTuber Shmee150
SSC Tuatara
 SSC

Prošli tjedan pisali smo o nevjerojatnoj vožnji SSC Tautare do čak 532 km/h! U jednom smjeru ovaj cestovni model postigao je 532,7 km/h, u drugom 484,5 km/h, dok je prosjek na kraju iznosio 508,7 km/h! Sve je odrađeno na zatvorenoj cesti u Nevadi, a za upravljačem se pritom našao profesionalni vozač Oliver Webb.

Budući da je rekord zabilježen kamerama, snimka je puštena na YouTube, a tu su krenuli komentari. Mnogu su brojke smatrali pretjeranima, a najdalje je otišao YouTuber Shmee150 koji je detaljnom analizom postavio brojna, sasvim legitimna pitanja.

Pritom je na jako dobar i pristojan način objasnio zašto smatra da brojke nisu točne, a to je potkrijepio i dokazima. Naime, prema mjerenjima udaljenosti i vremena koje je bilo potrebno SSC Tautari za prelazak istih, ustvrdio je da se prosječne brzine ne poklapaju.

Štoviše, prosječna brzina dionice bila je manja od ulazne brzine u tu dionicu u kojoj je automobil, prema GPS podacima cijelo vrijeme ubrzavao, što je jednostavno nemoguće. Uz to, usporedivši snimku sa snimkom koju je objavio Koenigsegg prilikom svog rekorda opet je naišao na nelogičnosti. Cijeli video pogledajte ovdje:

Cijela priča tu nije stala! Sljedeći na redu bili su vlasnici kompanije Dewetron koja proizvodi uređaje za GPS mjerenje brzine (koji su bili korišteni) te su objavili kako njihovi stručnjaci nisu dobili uvid u podatke i ne mogu potvrditi istinitost istih.

I za kraj, dočekali smo i odgovor iz SSC-a. Oni su potvrdili kako video nije točan i objavili kako je riječ o pogrešci prilikom slaganja istog. Prema njihovom odgovoru dalo bi se zaključiti kako je "filmska" ekipa napravila pogrešku te kako "pravi" filmić leži negdje u materijalima. Vrijeme će pokazati je li to istina i kako će se ova situacija dalje razvijati...

Pogledajte i sporni video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:37