KAKVA LAKOĆA!

Snimka ledi krv u žilama: Evo kako novi autonomni sustav vješto savladava prometni kaos u Kini

Izgleda kao da je tehnologija spremna za upotrebu što se ne bi moglo reći za većinu sličnih sustava koje smo do sada vidjeli u akciji

Autonomna vožnja

 Youtube screenshot

Do sada smo se nagledali videa s automobilima koji voze samostalno, no najnovija snimka koja nam dolazi iz Kine posebno je impresivna jer pokazuje automobil koji izuzetno vješto savladava prometni kaos u ogromnom kineskom gradu Shenzhenu koji ima 17,5 milijuna stanovnika.

Na videu se vidi kako automobil opremljen s tehnologijom autonomne vožnje 4. razine tvrtke DeepRoute.ai prelazi rutu od 23 kilometara kroz grad za vrijeme velikih prometnih gužva.

Zanimljivo je vidjeti kako se automobil jako dobro nosi s nezgodnim prometnim situacijama, vozilima koja prolaze kroz crveno, neodgovornim biciklistima i vozačima skutera koji voze u suprotnom smjeru, neopreznim pješacima i drugim preprekama tipičnima za prometni kaos u velikim kineskim gradovima.

Iako je ovaj automobil mnogo oprezniji, defenzivniji i dosta sporiji u vožnji od većine drugih automobila izgleda kao da je tehnologija potpuno spremna za upotrebu što se ne bi moglo reći za većinu sličnih sustava koje smo do sada vidjeli u akciji.

Umjetna inteligencija se pokazala jako obazrivom u vožnji te je automobil usporavao ili se zaustavljao kad god je postojala mala šansa da dođe do nezgode. Zbog toga su ga mnogi vozači agresivno zaobilazili no ni to ga nije smelo.

Korišteni automobil je MG Marvel R koji je osjetno modificiran kako bi sve to funkcioniralo. Automobil je opremljen s pet Lidara, osam kamera i moćnim računalnim sustavom. Automobil prati i predviđa kretanje svih objekta na udaljenosti do 200 metara ispred njega.

DeepRoute.ai ne namjerava proizvoditi automobile već svoj sustav želi prodavati drugim proizvođačima automobila za oko 3000 dolara. Tvrde da je njihov sustav već sada spreman za proizvodnju, no na tržištu će ga ponuditi tek 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 18:06