PROTOTIP

Spas za motore s unutarnjim izgaranjem? Novi Alpine ima motor na vodik

Novi koncept Alpine HY4 je evolucija koncepta Alpenglow iz 2022. godine. Njegov dvolitreni motor s turbopunjačem proizvodi 340 KS

Alpine HY4

 Alpine Media

Nakon velikog pada interesa za električne automobile postaje sve jasnije da motori s unutarnjim izgaranjem još uvijek nisu gotovi. Kako bi ih se očuvalo i nakon 2035. godine mnogi proizvođači smišljaju nove načine za njihovo pokretanje bez upotrebe fosilnih goriva. Toyota vjeruje da će u budućnosti oni preživjeti uz pomoć vodika, a Porsche i Lamborghini, smatraju da bi sintetička goriva mogla biti njihov spas. Ekipi koja se kladi na vodik sada se pridružio i Renault sa svojom markom Alpine.

image

Alpine HY4

Alpine Media

Novi koncept Alpine HY4 je evolucija koncepta Alpenglow iz 2022. i prototip sposoban za vožnju. Njegov dvolitreni motor s turbopunjačem proizvodi 340 KS pri 7000 o/min i napaja se iz tri spremnika vodika, od kojih svaki sadrži po 2,1 kilogram vodika pod tlakom od 700 bara. Snaga se na cestu prenosi putem sekvencijalnog prijenosa.

image

Alpine HY4

Alpine Media

Iako četverocilindraš u takvom superautomobilu djeluje pomalo poddimenzionirano, ne brinite jer Alpine već radi na nadogradnji. Naime, rade na razvoju potpuno novog V6 motora posebno dizajniranog za primjenu na vodik. Još jedna varijanta Alpenglowa, vjerojatno HY6, trebala bi biti predstavljena krajem 2024. U međuvremenu će se HY4 pokazati i u praksi

image

Alpine HY4

Alpine Media

Model će prvi put biti javno prikazan na šestosatnoj utrci izdržljivosti u Spa-Francorchampsu u sklopu FIA WEC sezone. Zatim se odlazi u Francusku na utrku 24 sata Le Mansa, koja se održava 14. i 15. lipnja.

image

Alpine HY4

Alpine Media

HY4 je u odnosu na Alpenglow koncept dorađen i vizualno, budući da je Alpine redizajnirao karoseriju. Sadrži modificiranu strukturu za zaštitu od sudara kako bi se smjestila kabina za putnike s dva sjedala, dok su spremnici vodika sada uvučeni u bočne nosače. Također je malo viši nego prije i ima revidirani aerodinamički paket, koji je naglašen novim krovom.

image

Alpine HY4

Alpine Media

HY4 je namijenjen samo za trkaću stazu, ali Alpine vjeruje da je pogonska tehnologija prikladna i za cestu. Francuska marka čak ide toliko daleko da kaže da motor s unutarnjim izgaranjem na vodik predstavlja "izuzetno obećavajuće rješenje za rad na cesti".

Ideja o modificiranju motora s unutarnjim izgaranjem za rad na vodik puno je starija od Toyotinih eksperimenata s GR Yarisom i GR Corollom. Godine 2005. BMW je napravio model serije 7 sa 6,0-litarskim V12 koji je radio na vodik. Još ranije, kasnih 1970-ih, njemačka luksuzna marka razvila je model serije 5 koji je pokretao tekući vodik. Bio je to 520h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:44