MINIJATURNO ČUDO

Stane u dlan: Maleni V8 je funkcionalan i jedan od motora s najvećim brojem okretaja na svijetu

Toyan je svoje ime izradio na temelju minijaturnih, ali funkcionalnih motora koji se mogu koristiti za aute na daljinski pogon

Toyan V8 motor

 

 

 

 

 

 Toyan

Mnogi ljudi sanjaju o V8 motoru, ali vjerojatno većina njih nikada neće dobiti priliku za automobil s V8 pogonom. Za one s vještinama da ga sami sklope, Toyan će uskoro ponuditi vodeno-hlađeni, V8 od 28 kubika koji moraju sami izraditi.

Toyan je svoje ime izradio na temelju minijaturnih, ali potpuno funkcionalnih motora koji se mogu koristiti za pogon automobila na daljinski pogon. Sljedeći V8 mogao bi se vrtjeti do 12.500 okretaja u minuti, zbog čega je sam po sebi umjetničko djelo. Elektronika nije uključena, a motor dolazi samo s OHC-om i dva ventila po cilindru. Mješavina goriva priprema se unutar rasplinjača.

image

Toyan V8 motor

To objašnjava zašto se spremnik goriva isprazni za samo nekoliko minuta, iako je navedena brojka od 4,29 KS prilično impresivna. Što se tiče dimenzija, motor je visok oko 12,5 centimetara, i isto toliko dugačak. Težak je više od 2 kilograma.

image

Toyan V8 motor

Tako snažan motor s tako malim dimenzijama nije neuobičajen za aute s daljinskim pogonom. Činjenica da ga možete kupiti i sastaviti sami još je zanimljivija.

U setu ćete dobiti mehaničku pumpu za vodu, vanjski radijator, pa čak i male auspuhe. U nedavnom videu Warped Perceptiona imamo ga priliku vidjeti kako radi na 10.500/min. To je više od V10 motora Lexusa LF-A i Corvettinog LT6 V8.

image

Toyan V8 motor

U videu, motor radi nekoliko minuta prije nego ostaje bez goriva. Iako specifikacije navode maksimalnu snagu pri 11.200 o/min, test ne dolazi do te brojke. Toyan ipak tvrdi maksimalnu brzinu vrtnje od 12.500/min, i vjerojatno to može postići. Iako se u videu motor zagrijava, nije bio u opasnosti od pregrijavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:39