STARO ZA NOVO

Starim Volvom 740 prešao 1,6 milijuna km pa dobio dvije godine besplatne vožnje u novom S60

Obećao je da će s njim prijeći milijun milja (1,6 milijun kilometara), a brojku je ‘okrenuo‘ u studenom prošle godine

Volvo 740 i Volvo S60

 YouTube Screenshot

Iako su današnji automobili daleko sofisticiraniji nego prije 30-ak godina, zato su općenito i pouzdanija. Da, postoji više stvari koje mogu poći po zlu, ali uz pravilno održavanje i kvalitetne zamjenske dijelove, moderni automobili mogu nadživjeti svoje vlasnike. Ipak, postoji nešto u jednostavnosti starijeg vozila prije nego što ih je napredak tehnologije pretvorio u računala s kotačima.

Jim O'Shea iz Missourija staromodna je osoba bez potrebe da svakih nekoliko godina mijenja automobil. Od prvog dana vozi svoj 740 GLE, koji je nov kupljen prije nešto više od 30 godina. U to su vrijeme njegov otac i stric upravljali zastupništvom Forda, a on se ipak odlučio za Volvo. Obećao je da će s njim prijeći milijun milja (1,6 milijun kilometara), a brojku je 'okrenuo' u studenom prošle godine.

image

Volvo 740

YouTube Screenshot

Volvo Cars USA odlučio je nagraditi njegovu lojalnost. Jim je svratio do zastupništva Volva West Countyja gdje je dobio ključeve potpuno novog S60. Zanimljivo je da je generalni direktor Stephen Lynch ista osoba koja mu je 1991. godine prodala 740 GLE. 'Uzbuđeni smo što se možemo pobrinuti za Jima i uvesti ga u novi Volvo. On je to zaradio, a mi ne možemo biti sretniji zbog njega'.

image

Volvo S60

YouTube Screenshot

Crna limuzina srednje klase je dugotrajna posudba jer će ga Jim O'Shea moći voziti dvije godine, uz sve, od održavanja i osiguranja. Tehnički je to 24-mjesečni Care by Volvo all-inclusive pretplatnički plan, i iako nije trajni dar, to je lijepa gesta proizvođača automobila i učinkovit marketinški potez.

image

Volvo 740 i Volvo S60

YouTube Screenshot

Vratimo se na 740 GLE. Automobil navodno nikada nije sudjelovao u nesreći, iako ga je Jimova žena tri puta udarila na prilazu. Originalni motor je zamijenjen na 941.466 kilometara, a tijekom godina opsežne uporabe također je nekoliko puta trebalo promijeniti getribu. Obećao je svom ocu 'vratiti' kilometražu na '000000', i to obećanje je ispunio. Nažalost, njegov otac je preminuo prije nego što mu je Jim to mogao pokazati.

Ipak, to nije Volvo s najvećom kilometražom na svijetu. Taj rekord drži crveni P1800 iz 1966. godine s nevjerojatnih 5,23 milijuna kilometara na satu. Taj Volvo drži Guinnessov svjetski rekord za najveću kilometražu koju je postiglo nekomercijalno vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:17