PREMIJERA

Stiže novi Nissan X-trail: Impresivni SUV sa sedam sjedala i krajnje neobičnim pogonom

Model na slikama je namijenjen za japansko tržište, no ne bi se trebao puno razlikovati od verzije koja uskoro stiže u Europu

Nissan X-trail

 Nissan

Nissan je predstavio četvrtu generaciju X-Traila. Model na slikama je namijenjen za japansko tržište, no ne bi se trebao značajnije razlikovati od verzije koja će u bliskoj budućnosti stići na europsko tržište.

Za razliku od australske i američke verzije ovog auta, na Japanskoj se nudi isključivo elektrificirani pogon, a tako bi trebalo biti i u Europi.

image

Nissan X-trail

Nissan

X-Trail je nastao na CMF-C platformi koju koriste brojni modeli Renaulta i Nissana, kao i novi Qashqai ali i novi Mitsubishi Outlander.

Najzanimljiviji i najneobičniji detalj novog X-Traila su njegovi pogonski sustavi. Nissan ovdje koristi poboljšanu, drugu generaciju e-Power hibridnog sustava koji kombinira 1,5-litreni turbomotor s tri cilindra i električni motor.

Za razliku od klasičnih hibrida, ovdje je pogon stalno na struju, a benzinski motor nije spojen na kotače i služi samo kao generator za punjenje baterije i izravno pokretanje električnog motora. Benzinski motor je poseban po tome što ima i varijabilnu razinu kompresije.

image

Nissan X-trail

Nissan

Nudit će se verzije s jednim elektromotorom i prednjim pogonom te s dva elektromotora i pogonom na sve kotače.

Detalji o snazi i performansama novog pogonskog sustava nisu objavljeni, no Nissan je najavio kako je poboljšani pogonski sustav tiši i mirniji u radu od prethodnog. Očekuje se prilično niska potrošnja.

image

Nissan X-trail

Nissan

Iako ima benzinski motor, ovaj automobil se vozi kao svaki drugi električni, ima regenerativno kočenje i e-Pedal tehnologiju koja omogućava vožnju bez previše korištenja kočnice.

Dizajnerski gledano, novi japanski X-Trail izgleda identično kao američki Nissan Rogue koji je predstavljen prije dvije godine. Moguće je da će za europsko tržište doživjeti minimalne promjene na karoseriji.

image

Nissan X-trail

Nissan

U unutrašnjosti dominiraju 12,3-inčni digitalni instrumenti te dodirni zaslon iste dijagonale. Tu je i head-up zaslon od 10,8 inča. Nudit će se varijante s pet i sedam sjedala.

Automobil u Japanu košta, preračunato, od oko 180.000 kuna, no očekuje se da će cijene biti osjetno više kad auto stigne u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:45