VIDEO

Što se događa kada pokušate voziti Teslu Model S Plaid ispod dva metra vode?

U teoriji, EV može voziti pod vodom jer elektromotorima nije potreban zrak da bi radili, za razliku od motora s unutarnjim izgaranjem
Tesla Model S Plaid
 YouTube Screenshot

U teoriji, lakše je voziti električno vozilo pod vodom nego vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem. YouTube kanal Chillin' with Chet odlučio je provesti teoriju u praksu, pokušavajući voziti Teslu Model S Plaid ispod 2 metra vode.

image
Tesla Model S Plaid
YouTube Screenshot

Kao što je to često slučaj, primjena teorije pokazala se mnogo težom nego što biste to mogli očekivati, a test je na neki način propao. Izazovi izvođenja eksperimenta bilu su preveliki, ali videozapis ostaje dobar pokazatelj zašto je vožnja pod vodom teška.

image
Vodeni jarak
YouTube Screenshot

Naime, teorija da EV može voziti pod vodom proizlazi iz činjenice da elektromotorima nije potreban zrak da bi radili, za razliku od njihovih alternativa s unutarnjim izgaranjem. Prema tome, Teslin Model S Plaid ne bi trebao nikakve modifikacije za vožnju pod vodom.

image
Tesla Model S Plaid
YouTube Screenshot

Ipak, postoji opasnost od kratkog spoja električnog sustava. Opet, teoretski, električna vozila trebala bi biti dobro izolirana da podnose dobru količinu vode, jer ne želite da dođe do kratkog spoja u slučaju kiše ili poplave.

image
Tesla Model S Plaid
YouTube Screenshot

Zatim su tu vozač i njegova potreba za zrakom. Ono s čime se ovaj test zaista muči je ravnoteža između potrebe za uvođenje što manje količine vode u sustav i potrebu da automobil zapravo potone. Moć uzgona je ipak prevladala.

Čak i s dodanom težinom od oko 1800 kilograma, Tesla nastavlja jednostavno plutati preko vodenog jarka umjesto da potone u njega. Test se pokazuje neuspješnim jer automobil odbija potonuti. U jednom trenutku Tesla se gasi, ali se ne pokvari. Na kraju, sam izlazi iz vode, iako ne kroz nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20