‘BIG BROTHER‘

Stop smeću: Kamere s umjetnom inteligencijom snimaju tko baca otpad uz ceste, kazne stižu na adresu

Nove kamere koristit će umjetnu inteligenciju za automatsko snimanje slučajeva bacanja smeća. Kazne stižuna adresu

Kamere, smeće, ilustracija

 Profimedia

Vozači bi možda trebali prestati bacati smeće iz automobila posvuda jer je to odvratna navika. Organizacija zadužena za državne ceste u Velikoj Britaniji - National Highways je otkrila da postavljaju kamere koje mogu detektirati slučajeve bacanja smeća uz ceste ili bacanje raznih pretmeta ili opušaka iz auta i kazniti ljude koji to rade.

Iako mnoge autoceste u Ujedinjenom Kraljevstvu već imaju kamere, jedini način da se pronađu prijestupnici u prošlosti bio je ručno prelistavanje bezbrojnih sati snimki. Nove kamere koristit će umjetnu inteligenciju za automatsko snimanje slučajeva bacanja smeća.

image

Prometna kamera (ilustracija)

National Highways

Kad kamera primijeti da netko baca smeće, snimka će biti poslana u kontrolnu sobu lokalnog vijeća na pregled, jer Nacionalne autoceste nemaju ovlasti izdavati kazne. Ako se identificira vozilo odgovorno za smeće, vlasnik će biti kažnjen odgovarajućom kaznom.

Vozači će se suočiti s fiksnim kaznama do 100 funti (114 eura), izvještava The Telegraph. Iako će to bez sumnje biti neželjeno iznenađenje za one koji dobiju kaznu, prema nekima ni to nije dovoljno.

John Read, osnivač Clean Up Britain, nazvao je tu mjeru "besmislenim partnerstvom" koje neće donijeti "nikakve rezultate". Njegova organizacija ima plan od 10 točaka koji uključuje novčane kazne do 1000 funti (1148 eura) za one koji zagađuju okoliš.

No, National Highways drži se svoje brojke, a kamere će za početak biti postavljene u pokrajini East Hampshire. Organizacija dodaje da su kazne samo jedan od niza koraka koji se poduzimaju kako bi se zaustavilo bacanje smeća. Kažu da će također postaviti nove kante za smeće na solarni pogon koje mogu zgnječiti svoj sadržaj kako bi oslobodile više prostora za smeće.

U međuvremenu, na odmorištima bez kanti za smeće koristit će se tehnologija "geofencinga" za slanje ciljanih oglasa na telefone ljudi, pozivajući ih da svoje smeće odnesu kući sa sobom.

image

Kamera, ilustracija

Profimedia

"Odlaganje smeća je društveni problem u cijeloj zemlji, a mi naporno radimo na rješavanju toga na našim cestama", rekla je Freda Rashdi, voditeljica odjela za putovanja kupaca za National Highways. "Redovito provodimo aktivnosti sakupljanja smeća preko naših cesta i aktivno istražujemo druge inicijative za rješavanje ovog problema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:46