VIDEO

Stradali čunjevi: Škoda Enyaq iV se nije najbolje snašla na ‘testu sjevernog jelena‘

Enyaqovih 67 km/h ukazuju na sklonost prekomjernom upravljanju, što otežava kontrolu na ograničenju
Škoda Enyaq iV
 YouTube Screenshot

Škodin prvi potpuno električni SUV Enyaq iV zaista je bio velik korak za češkog proizvođača, ali čini se da će njegovi kupci, u slučaju da moraju nešto brzo izbjeći na cesti, možda ipak ostati razočarani.

KM77 je na svoj poznati 'test sjevernog jelena' dovezao Škodin EV. Odmah na prvom pokušaju korištena je brzina od 77 km/h, pri čemu je SUV udario u nekoliko čunjeva. Ipak, vozač ističe kako se Enyaq 'osjećao predvidivim i lakim za upravljanje'.

image
Škoda Enyaq iV
YouTube Screenshot

U ostalim pokušajima Enyaq se mučio, pri čemu bi uzrok mogle biti pregrijane gume. Uspješan prolaz automobil je ostvario pri 67 km/h, što je znatno ispod 73 km/h kojeg je u istom testu postavio Volkswagen ID.4. To je zanimljivo jer oba automobila koriste istu MEB električnu platformu i mnoge iste komponente.

Enyaqovih 67 km/h ukazuju na sklonost prekomjernom upravljanju, što otežava kontrolu na ograničenju. Čini se da ESC sustav može biti preaktivan i kočiti desni stražnji kotač jače nego što je potrebno.

Enyaq iV je dostupan u širokoj paleti pogona. Baterija je dostupna u tri veličine sa spektrom snage od 109 kW do 150 kW (modeli 50, 60, 80). Osnovni model, iV 60, dolazi s električnim motorom od 180 konjskih snaga i baterijom od 62 kWh koja mu omogućuje domet od 389 kilometara, što je vrlo konkurentno i dovoljno za većinu kupaca. Model iV 80 dolazi s električnim motorom od 204 konjske snage i baterijom od 82 kWh, koja omogućuje domet od 410 kilometara .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:07