FOTO, VIDEO

Struja za narod: Dacia predstavila svoj prvi električni model koji bi trebao imati odličnu cijenu

Na tržištu će se Spring kojeg pogoni elektromotor snage 45 KS pojaviti dogodine!
Dacia Spring
 Dacia

Dacia je digitalnom premijerom javnosti predstavila svoj prvi potpuno električni model. Riječ je o malom crossoveru naziva "Spring" koji je prvi put najavljen još na proljeće ove godine u obliku koncepta, a sada su objavljene slike i detalji verzije koju možemo očekivati na tržištu. Prvi električni Dacijin model pritom će biti baziran na Renault Kwid City K-ZE EV, električnom modelu koji se trenutno prodaje na tržištu Kine.

image
Dacia Spring
Dacia

Što se dimenzija tiče - Sprint broji 3,73 metra dužine uz širinu od 1,77 metara te visinu od 1,51 metra. Dakle, praktičnost je ovdje bila na prvom mjestu. Za pogon se pritom brinu električni motor snage 45 KS uz 125 Nm okretnog momenta i baterija od 26.8 kWh. Očekivano, performanse nisu na prvom mjestu, pa su tako u Daciji samo objavili kako je maksimalna brzina 125 km/h. Ono što će puno više zanimati potencijalne kupce je doseg. On s jednim punjenjem iznosi 225 km prema WLTP-u.

image
Dacia Spring
Dacia

Pritiskom na Eco prekidač vozač može povećati doseg za 10 posto, ali tada snaga električnog motora pada na tek 31 KS, a maksimalna brzina ograničena je na 100 km/h.

image
Dacia Spring
Dacia

Što se tiče dizajna, na prednjem dijelu nalaze se dva reda svjetala koja spaja masivna maska, dok pogled na stražnji kraj otkriva dizajn sličan onom na novom Sanderu. U unutrašnjosti je naglasak stavljen na praktičnost, pa tako proizvođač ističe da pretinci broje čak 23,1 litru prostora. A kada smo kod prostora, prtljažnik nudi popriličnih 300 litara, odnosno 600 kada se preklope sjedala.

image
Dacia Spring
Dacia

Dolazak na tržište očekuje se iduće godine, i to prvo kao dio "car sharing" sustava, a zatim na jesen privatnim kupcima. Naravno, s vremenom će biti poznato više detalja vezanih uz cijenu koja će biti iznimno bitna stavka kod ovog modela.

Poznavajući Daciju, vjerujemo kako će ovaj model predstavljati "ulaznicu" u svijet električara. Naime, iako nisu precizirali cijenu, napomenuli su kako će biti "nepobjediva"...

image
Dacia Spring
Dacia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:30