SAVJETNIK AUTO KLUBA

Sve o EGR ventilu: Što je, čemu služi, zašto se kvari, kako ga popraviti i koliko to košta?

Znate li da je EGR ventil u posljednje vrijeme jedan od najčešćih kvarova te da njegov popravak nije jeftin?

EGR ventil

 AutoGuru

Što je EGR ventil?

EGR je skraćenica za recirkulaciju ispušnih plinova. No prije nego što su "službeno" prilagodili ovu nomenklaturu, prvi proizvođači su je nazvali AGR, objašnjavaju iz Talleratora.

EGR ventil je odgovoran za smanjenje visokih temperatura u komori za izgaranje kako bi se, u isto vrijeme, smanjili dušikovi oksidi (NOx). Riječ je, dakle, o elementu koji je usko povezan s ekologijom i katalizatorom.

To postiže recirkulacijom ispušnih plinova prema usisu. Odnosno, ponovno uvodi dim od izgaranja motora u cilindre. Ulaskom manje zraka s kisikom, eksplozija je manja i nastaje manje otrovnih plinova. EGR ventil se otvara ili zatvara ovisno o podacima prikupljenim od motora i ubrzanju preko raznih senzora. Oni se prosljeđuju ECU modulu, koji ih analizira kako bi se EGR ventil otvorio ili zatvorio.

Gdje je EGR ventil u vašem automobilu?

EGR ventil smješten je između usisnog i ispušnog razvodnika. To je element sjedinjenja oba elementa. Imaju li ga svi automobili? Nemaju svi, ali je obvezan od 1996. godine po europskim propisima. Prije je bio češći kod dizelaša nego benzinaca, ali novi standardi emisije prisilili su proizvođače da ga implementiraju i kod benzinaca.

Nešto slično kao što se dogodilo s famoznim DPF-om koji je od 2008. obvezan za dizelske automobile, od 2019. godine DPF je prilagođen i benzincima.

Najčešći kvarovi EGR ventila

EGR ventil koji ne radi kako bi trebao može uzrokovati niz kvarova na motoru i drugim dijelovima, poput radilice ili ležajeva. Neispravan EGR obično je rezultat začepljenja karbonom. To ćemo saznati jer će automobil ispuštati vrlo štetne plinove te ćemo primijetiti gubitak snage u motoru, trzaje i povećanu potrošnju.

image

EGR ventil

Web Screenshot

Kvarovi EGR ventila ne ugrožavaju sigurnost vozila, ali ugrožavaju vijek trajanja motora i uzrokuju veću emisiju štetnijih razina zagađenja. Jedan od čimbenika koji najviše utječu na pravilan rad EGR ventila je gradska vožnja. Ovakav način vožnje tjera vas na malu brzinu i, u pravilu, na niske okretaje, pa ne pogoduje izbacivanju krupnijih čestica, zbog čega dolazi do začepljenja samog ventila.

Iz tog razloga, ako se inače puno vozite po gradu, poželjno je da povremeno izađete na autocestu i prijeđete nekoliko kilometara kako biste očistili ventil. Osim toga, potaknut ćete regeneraciju filtra čestica da se provodi redovitije, produžujući također vijek trajanja ove komponente.

Cijena EGR ventila: koliko košta popravak?

Prema podacima Talleratora, zamjena EGR ventila jedan je od najčešćih i najskupljih kvarova. Djelomično je to zato što veliki postotak vozila koja čine nacionalnu flotu čine dizelski automobili koji su već opremljeni ovim ventilom.

image

EGR ventil

Web Screenshot

Prosječna cijena za popravak kvara na EGR ventilu, uključujući sam dio i "ruke" za njegovu zamjenu, iznosi oko 350 eura. Neke radionice mogu očistiti EGR ventil bez potrebe da ga mijenjaju. To čine ultrazvukom, pomoću posebnih valova koji rade na visokim frekvencijama i kroz posebnu tekućinu. Cijena ovoga je oko 50 eura.

Kako spriječiti kvar EGR ventila?

Najbolji način da se izbjegne kvar je povećanje broja okretaja motora pri niskim brzinama s vrućim motorom kako bi se pomoglo izbacivanju ugljika, poboljšavajući performanse i potrošnju.

Za to je preporučljivo, kao što smo rekli, povremeno izlaziti na autocestu. Vožnja u nižim brzinama pogodovat će brzini okretaja koja je veća od stalne brzine, poboljšavajući protok plinova i pomažući pri izbacivanju ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:07