FOTO, VIDEO

Svjetska premijera: Ovo je potpuno novi Mercedes C-klase i već ga zovu ‘mala S-klasa‘

Početak prodaje nove C-klase u Hrvatskoj je zakazan za 30. ožujka, a prva se vozila u salonima očekuju u svibnju
Mercedes C-klasa
 Mercedes

Nakon sedam godina na tržištu dosadašnjeg modela, Mercedes je danas pokazao potpuno novu generaciju C-klase. Unatoč procvatu SUV klase Mercedes C-klasa je i dalje zvijezda programa proizvođača iz Stuttgarta koja se prodaje u najvećim volumenima, posebno u Njemačkoj, Kini i Velikoj Britaniji, što su i najznačajnija tržišta.

Aktualna generacija W205 od 2014. godine do danas prodana je u više od 2,5 milijuna primjeraka, a ukupno je prodano više od 10 milijuna od pojave prve generacije nakon kultnog modela 190.

Drugim riječima, ako zanemarite C-klasu u programu, imate veliki problem. Po svemu, u Mercedesu su posao napravili jako dobro i ozbiljno pripremili potpuno novi model za tržište, no nekih velikih revolucionarnih promjena po pitanju izgleda i nema, a model je odmah prepoznatljiv kao jedan Mercedes.

Na njemu možemo pronaći stilske elemente i detalje redizajnirane E-klase te novog Mercedesa S-klase, a ima i ponešto "gena" od manjih modela poput GLA i A-klase Sedan. Novi W 206 model stiže prvo kao limuzina i T karavanski model.

image
Mercedes C-klase
Mercedes

Nova C-klasa se temelji na modificiranoj varijanti platforme MRA II (Modular Rear Architecture), koju također koristi nova S-klasa. Pritom je korištenje aluminija smanjeno u korist čelika, a proizvođač govori o "dinamički dizajniranoj" šasiji, i po želji nudi adaptivni i sportski ovjes.

Kao i prije, koeficijent otpora iznosi 0,24 (limuzina) i 0,27 (karavan), no ono što na prvi pogled možda neće biti toliko uočljivo jest činjenica da je C-klasa znatno narasla. S duljinom od 4,75 metara duža je šest centimetara nego prije. Usto, širina raste za jedan centimetar na 1,82 metra, a visina iznosi 1,44 metra.

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

U kombinaciji s međuosovinskim razmakom koji je narastao za 25 mm (sada 2865 mm), unutrašnjost bi trebala biti osjetno prostranija. Mercedes između ostalog obećava više prostora za ramena i laktove na svim sjedalima. Prostor za noge straga narastao je za dva centimetra dok volumen prtljažnika limuzine ostaje na 455 litara.

Nije svima po volji: srebrna zvijezda na poklopcu motora zauvijek odlazi u povijest i nalazi se na masci hladnjaka bez obzira na izvedbu opreme, a uz to C-klasa po prvi put ima dvodijelna stražnja svjetla koja se protežu u peta vrata. Već od osnovne verzije C-klasa sada dolazi standardno s LED svjetlima, dok su ona iz S-klase rezolucije 2,6 milijuna piksela dostupna kao opcija u stanju projicirati oznake pomoći ili simbole upozorenja na cestu.

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

Unutrašnjost W206 u velikoj mjeri izgleda kao da je preseljena iz S-klase, samo malo umanjena. Digitalni zaslon instrumenata dostupan je s dijagonalom 10,25 ili 12,3 inča dok su "cake" poput 3D efekta ili velikog head-up zaslona s funkcijom proširene stvarnosti rezervirani samo za snažnije modele. S druge strane, središnji zaslon osjetljiv na dodir standardno dolazi u veličini od 9,5 inča dok je 11,9 inčni opcija.

image
Mercedes C-klase
Mercedes

Poput S-klase, nova C-klasa dobiva drugu generaciju informacijsko-zabavnog sustava MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Iz Mercedesa kažu da je njegov glasovni asistent "Hej Mercedes" postao sposobniji za dijalog i učenje jer sada prepoznaje vozača i putnike po boji glasa. Postoje i stvari koje su poznate iz A-klase, poput streaminga glazbe, a head-up zaslon u boji sada ima dimenzije 9x3 inča.

image
Mercedes C-klase
Mercedes

Motori: u novoj generaciji C-klase koristit će se samo četverocilindarski motori i da, to se odnosi i na buduće AMG modele. Više nikad 6-cilindraša kao ni 4,0-litrenog twin-turbo V8 stroja u C-klasi (AMG). Umjesto toga, vjerojatno će stići elektrificirane verzije motora A 45 u model C 63.

Od trenutno dostupnih motora na početku su na izbor tri benzinska i dva dizelska motora (pogledaj tablicu). Svi imaju integrirani pokretački generator (novost kod dizelaša) i 48-voltni električni sustav kao mild hibrid druge generacije.

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

U budućnosti u modelu C-klase nećete pronaći ručni mjenjač: automatski od 9-stupnjeva je standard. Za novi model je dorađen i 4Matic pogon na sve kotače, a trebao bi biti znatno lakši i po potrebi će moći prenositi više momenta na prednju osovinu. U početku je dostupan kod dva snažnija benzinska motora.

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

Što se tiče plug-in hibrida, nova C-klasa preuzima vodeću ulogu u segmentu u pogledu električnog dometa s dosegom samo na struju od 100 kilometara, a trebali bi uslijediti ubrzo nakon lansiranja modela na tržište. Benzinac je i dalje 2.0 s najmanje 200 KS/320 Nm uz elektromotor od 129 KS. Nova visokonaponska baterija ukupnog kapaciteta 25,4 kWh odgovorna je za znatno povećan domet. Zahvaljujući optimiziranom rasporedu baterije i sustava u prtljažniku više neće biti "stepenice".

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

S opcijskim DC punjačem od 55 kW, prazna baterija trebala bi se napuniti za 30 minuta. Mercedes standardno isporučuje automobil punjačem od 11 kW za trofazno punjenje na zidnoj kutiji. Upravljanje stražnjom osovinom, koje je prvi put dostupno u C-klasi, također bi trebalo donijeti veću okretnost i upravljivost. Kut upravljanja je 2,5 stupnja, što između ostalog rezultira smanjenjem kruga okretanja na 10,64 metra (minus 43 cm).

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

Djelomična autonomija razine 3 kao u S-klasi u C-klasu nije implementirana, a u odnosu na prethodni model novost je asistencija za aktivnu udaljenost može se automatski održava na unaprijed odabranoj udaljenosti do vozila ispred na svim vrstama cesta - autocesta, lokalna cesta i u gradu. Novost je i reakcija na stacionarna vozila na cesti do brzine od 100 km/h (ranije 60 km/h).

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

Nadalje, aktivna pomoć sada zadržava vozilo unutar trake do brzine do 210 km/h. Nova značajka je prepoznavanje traka putem kamere od 360 stupnjeva. Što se tiče sigurnosti kod sudara, nova C-klasa između ostalog stiže sa središnjim zračnim jastukom između vozača i suvozača. Osim toga, prije bočnog sudara, zračne komore mogu se napuhati u bočnim jastucima sjedala, koji putnika "šalju" dalje od sudara prema središtu vozila.

image
Mercedes C-klasa
Mercedes

Definitivno, nova C-klasa dolazi u dobro vrijeme jer najveće konkurente, BMW Serije 3 poznajemo već dvije godine, a Audi A4 čak pet. Početak prodaje nove C-klase u Hrvatskoj je zakazan za 30. ožujka, a prva se vozila u salonima očekuju se u svibnju. Sportske AMG inačice C 53 i C 63 trebale bi biti predstavljene kasnije ove godine, a dogodine i po prvi put slijedi terenska izvedba T-Modela All-Terrain...

image
Ponuda motora
Motori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 19:53