FOTO, VIDEO

SVJETSKA PREMIJERA: ovo su novi BMW M3 i M4 rađeni prema željama purista!

Snaga od 480 KS do 510 KS, ručni ili automatski mjenjač, pogon na stražnje ili na sve kotače – sve to mogu birati budući kupci
BMW M
 BMW

Nakon nekoliko mjeseci najava, teasera, rendera i svih ostalih vrsta najava, danas je BMW napokon i službeno pokazao svoje paprene modele sa oznakom M. Riječ je naravno o modelima M3 i M4 koji sigurno neće razočarati puriste budući da je u ponudi nekoliko opcija i kombinacija, kako pogona tako i mjenjača.

image
BMW M
BMW

Da, dobro ste pročitali – u današnje vrijeme kada sve više proizvođača izbacuje ručne mjenjače, u BMW-u su se pobrinuli i za puriste koji su jedna od ciljanih skupina ovih modela, pa se tako nudi 6-stupanjski ručni mjenjač.

image
BMW M
BMW

Ispod poklopca će biti dobro poznati 3,0-litreni M TwinPower redni šestak sa 480 KS, odnosno 510 KS u snažnijoj Competition izvedbi. Ručni mjenjač pritom će biti dostupan isključivo s pogonom na stražnje kotače čime je formula koju zahtijevaju puristi zadovoljena. S druge strane, verzije s M xDrive pogonom na sve kotače i 510 KS uparenih sa 8-stupanjskom automatikom sada će nuditi puno više u vidu funkcionalnosti, pa će samim time baza potencijalnih kupaca narasti.

Verzije sa spomenutim M xDrive pogonom imat će nekoliko režima rada: 4WD, 4WD Sport i 2WD uz koji se snaga prenosi na stražnju osovinu. Brojke? Ubrzanje do stotke za verziju sa stražnjim pogonom iznosi 4,2 sekunde, dok Competition uz xDrive do stotke juri za tek 3,9 sekundi i ne zaustavlja se do krajnjih 290 km/h ako vozač odabere opcijjski M Driver paket.

image
BMW M
BMW

Što se tiče samog dizajna, sada je i službeno jasno kako je i M3 dobio masivne bubrege pa se uvelike razlikuje od primjerice “slabijeg” brata, modela M340i. Moramo priznati kako mu isti daju izrazito agresivan nastup, pa će tako biti zanimljivo vidjeti prve primjerke na cesti za što će trebati pričekati ožujak sljedeće godine kada je planiran dolazak na tržište.

image
BMW M
BMW

Atraktivnosti pridonosi i “Isle of Man Green”, posebna zelena boja uparena sa sjajno crnim detaljima i atraktivnim naplacima. Pogled na stražnji kraj otkriva integrirani spojler, M oznaku i masivni difuzor sa četiri nastavka ispušnog sustava.

image
BMW M
BMW

Što se tiče modela M4 – masivni bubrezi tu su bili očekivani zbog toga što i “obična” Serija 4 ima iste, a boja predstavljanja također je upečatljiva.

image
BMW M
BMW

U unutrašnjosti se ističu sportska sjedala sa integriranim naslonom za glave i osvijetljenim M logotipom, sportski upravljač te karbonski elementi daju do znanja da je riječ o posebnom modelu. Na modelu M4 prikazana su i školjkasta karbonska sjedala koja će vozača maksimalno držati u zavojima.

image
BMW M
BMW

Od ostalih primjena oni oštrijeg oka primijetit će prekidače za M Mode kao I kod modela M5, a tu je i nešto drugačiji izgled digitalnog kokpita.

image
BMW M
BMW

Ono što je sigurno – oba modela definitivno će biti najupečatljiviji modeli u svojim klasama, a iako će komentari vezani uz masivne bubrege biti brojni I različiti, u BMW-u su definitivno postigli nešto što već duže vrijeme nitko nije – da se o automobilu priča danima i mjesecima nakon službene premijere. I za kraj, spomenimo da je bavarski proizvođač najavio i M3 Touring koji će pomrsiti račune Audiju RS4 i Mercedesu C63 AMG T-Model. I da – prije nego što pitate – i on će doći sa masivnim bubrezima…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:10