SVIREPI ČEH

Tajkun na Autobahnu vozio Bugatti 417 km/h i sve snimao! Njemačke vlasti: ‘To je izvan pameti‘

"Takva egzibicijska vožnja u redovnom cestovnom prometu jednostavno je nedopustiva i opasna" stoji u priopćenju

Chiron na 417 km/h

 Youtube screenshot

Njemačko ministarstvo prometa (BMDV) kritiziralo je cestovnu egzibicijsku vožnju u kojoj je češki tajkun vozio svog Bugatti Chirona javnom autocestom brzinom od 417 kilometara na sat i sve snimio.

Video objavljen na internetu ranije ovog mjeseca prikazuje Radima Passera kako vozi svoj hipersportski automobil do ekstremnih brzina na dijelu njemačke autoceste A2 između Berlina i Hannovera.

Ispod videa, Passer je napisao da je sve snimljeno prošle godine na ravnoj dionici od 10 kilometara s tri trake i odličnom vidljivošću duž cijele dionice.

“Sigurnost je bila prioritet, tako da su okolnosti morale biti sigurne”, napisao je.

Međutim, na dijelu Autobahna gdje je vozio odvijao se promet drugih vozila i nije bio dan već je padao sumrak, kako se vidi na snimci.

Iako još uvijek dobar dio njemačke mreže autocesta nema ograničenja brzine, Ministarstvo prometa je u priopćenju od srijede navelo da "je takav svirep način vožnje u redovnom cestovnom prometu jednostavno nedopustiv i opasan jer može dovesti do ugrožavanja svih sudionika u prometu".

“Svi sudionici u prometu moraju se pridržavati pravila cestovnih prometnih propisa”, dodaje se, citirajući prvu klauzulu njemačkog zakona o cestovnom prometu, koja kaže da se “svatko tko sudjeluje u prometu mora ponašati tako da nijedna druga osoba ne bude ozlijeđena, ugrožena ili ometana više nego što je to neizbježno u datim okolnostima.”

Ministarstvo je napomenulo da zakon također zahtijeva od vozača da "voze samo toliko brzo da je vozilo stalno pod kontrolom".

Za takve egzibicijske vožnje u redovnom prometu jednostavno nema mjesta.

Passer, koji je prema Forbesu 33. najbogatija osoba u Češkoj s bogatstvom od 6,6 milijardi čeških kruna (308 milijuna dolara) napisao je - “Zahvaljujemo Bogu na sigurnosti i dobrim okolnostima, jer smo uspjeli postići brzinu od 414 km/h!”

Stranka Zelenih, sada mlađi partner u njemačkoj koalicijskoj vladi, pozvala je na ograničenje brzine od 130 km/h na cijeloj mreži Autobahna u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji, kao dio napora da se smanji emisija ugljičnog dioksida. No, ta ideja je odbačena tijekom razgovora o formiranju nove vlade...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 13:26