ZEEKR 001 FR

Tesla S Plaid dobila suparnika: Ovaj kineski superauto ima više od 1000 KS i domet veći od 1000 km

Zeekr je odlučan dokazati da kineski proizvođači ne razvijaju samo jeftine modele i da imaju najbolje električne aute na svijetu

Zeekr 001 FR

 Zeekr

Zeekr je odlučan dokazati da kineski proizvođači automobila ne razvijaju samo jeftine modele. U svojoj gami ima modele svih vrsta, no među njima se prije svega ističe Zeekr 001 koji je kao prvo električno vozilo najavio doseg veći od 1000 kilometara. Sada predstavlja verziju koja također premašuje tu brojku, ali u snazi: Zeekr 001 FR.

Očito je da se radi o varijanti visokih performansi jer ima očite modifikacije kao što su specifičan body kit od karbonskih vlakana, dvostruki stražnji spojler, krov od karbona ili 22-inčni aluminijski naplatci.

Iza njih je kočioni sustav s 420-milimetarskim ugljično-keramičkim diskovima sprijeda s potpisom Bremba i stegnutim čeljustima s 10 klipova, a straga s diskovima od 410 milimetara i četveroklipnim čeljustima.

image

Zeekr 001 FR

Zeekr

Ova snaga kočenja je neophodna da bi se zaustavilo ono što Zeekr proizvodi. Naime, kineski proizvođač odabrao je konfiguraciju s četiri elektromotora, integrirajući motor u svaki kotač, format koji daje pogon na sve kotače i veću preciznost pri isporuci i raspodjeli snage i okretnog momenta.

image

Zeekr 001 FR

Zeekr

Oni zajedno razvijaju oko 1265 KS i najveći okretni moment od 1280 Nm. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,07 sekundi, iako je brojka koju daje marka nezgodna, jer se odnosi na lansiranje, pa će iz mjesta biti sporiji. Uz to najavljuje maksimalnu brzinu od 280 km/h.

image

Zeekr 001 FR

Zeekr

Za usporedbu, Teslin Model S Plaid ima samo tri motora i oko 1020 KS, ali je u ubrzanju brži (2,1 sekunda) i ima veću maksimalnu brzinu (322 km/h). Zanimljivost je da prisutnost jednog motora po kotaču omogućuje zaokrete poput tenka – Zeekr se može rotirati za 360 stupnjeva.

image

Zeekr 001 FR

Zeekr

Planovi za Zeekr 001 FR doduše tek tek trebaju biti objavljeni. Konvencionalna verzija modela već se prodaje u europskim zemljama kao što su Njemačka ili Švedska, tako da bi varijanta visokih performansi također mogla slijediti isti put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 21:28