pogledajte VIDEO

Test: Koliko EV od 544 KS može prijeći kilometara ako se na Autobahnu koristi poput benzinca

Kada se vaša planirana zaustavljanja punjenja predaleko razvuku, riskirate da ostanete bez struje usred ničega

BMW i4 M50

 YouTube Screenshot

Nitko ne očekuje da će se voziti s punim spremnikom goriva onoliko koliko proizvođač vozila obećava. Ali s obzirom na sveprisutnost benzinskih crpki, i nije velika tragedija ako si tu i tamo "date duši oduška" i snažnije pritisnete papučicu gasa, naročito na njemačkom Autobahnu. No, u slučaju električnih vozila, prejako pritiskanje papučice gasa može imati ozbiljne posljedice.

image

BMW i4 M50

YouTube Screenshot

To je zato što aerodinamika igra važnu ulogu u učinkovitosti automobila, pa prebrza vožnja može značajno smanjiti domet EV-a.

Kada se vaša planirana zaustavljanja punjenja predaleko razvuku, riskirate da ostanete bez struje usred ničega, što je užasna situacija.

Zato neki zanimljiviji EV testovi pokušavaju utvrditi koliko daleko automobil može ići u raznim stvarnim scenarijima. Već smo saznali da električna vozila imaju mnogo manji domet od onoga što njihovi proizvođači obećavaju.

U testu koji je obavljen pri brzini od 130 km/h, što je prilično razumna brzina za putovanje na velike udaljenosti, BMW i4 M50 pokazao je pad dometa od 41,4 prema prema WLTP-u, s oglašenih 510 km na 299 km.

image

BMW i4 M50

YouTube Screenshot

Poznati YouTuber Bjorn Nyland želio je pogurati ovaj test još dalje i testirao i4 M50 pri visokim brzinama na Autobahnu, njemačkoj mreži autocesta bez ograničenja brzine. Prema specifikacijama, i4 M50 može potegnuti čak 225 km/h zahvaljujući dvama elektromotorima koji proizvode 544 KS (400 kW).

Tijekom testa, BMW i4 je relativno brzo ubrzao do 200 km/h, što je zaslužilo Nylandove pohvale, i nije imao problema u vožnji pri toj brzini dulje vrijeme. Nyland je povremeno natjerao i4 do maksimuma, ali prosječna brzina je iznosila oko 150 km/h.

image

BMW i4 M50

YouTube Screenshot

Test je završio kada je razina baterije pala na 3 posto, a Nyland nudi zanimljive izračune koji potencijalnim kupcima pomažu pri donošenju odluke. Reći ćemo vam samo da je BMW i4 uspio prijeći 153 km, a za ostatak podataka i zanimljivu usporedbu s Teslom Model 3 pogledajte video.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:06