VIDEO, FOTO

Testirali smo Hyundai i20 N Performance: Još jedna paklena naprava N odjela koja podiže adrenalin

Mehanički diferencijal, automatski međugas, launch control, specijalne gume, a sve uz 1,6-litreni turbobenzinac s 204 KS
Hyundai i20 N Performance
 Matija Djanješić/CROPIX

Spuštamo se Novom cestom prema centru Opatije. Ljeto je i gužva, pa milimo jedva 40 na sat, premda zbog snimanja na Grobniku već debelo kasnimo u restoran... Odjednom, umjesto brzinomjera na digitalnoj instrumentnoj ploči pojavljuje se poruka “Slijedi S-zavoj”. Pogledam cestu ispred sebe i stvarno, slijedi S-zavoj. Hmm, kako li je samo znao? Ne koristim navigaciju. I što trebam učiniti? Još usporiti? Čitam poruku dalje.

image
Hyundai i20 N Performance
Matija Djanješić/CROPIX

“Za prelazak u N-Mode pritisnite OK”. Ne želi, dakle, da usporim, nego da ubrzam. Aleluja! Brzo pritišćem minijaturni prekidač na upravljaču i pokrećem pravu predstavu na instrumentnoj ploči - okretomjer raste i u plamenu se premješta u sredinu, a u njegovo središte dolazi stupanj prijenosa. Kraj okretomjera sad su podaci za jurnjavu po trkaćoj stazi - lijevo temperature ulja i rashladne tekućine, a desno tlak turbopunjača i okretni moment. Hyundai i20 N potpuno mijenja ćud.

image
Hyundai i20 N Performance
Matija Djanješić/CROPIX

Četverocilindraš sad burno reagira na svaki pokret papučice gasa, upravljač postaje teži i daje više osjećaja za zbivanja pod prednjim kotačima, mjenjač pri šaltanju u nižu sam dodaje međugas... A tek zvuk! Iz stražnje cijevi čuje se urlik pri svakom ulasku u visoke okretaje i grmljavina pri svakom otpuštanju gasa na ulasku u zavoj. Ježi se koža. Tko je ikad sjeo u i30 N iz 2017., prvi auto sportskog odjela N, zna o čemu govorim. I dok je i30 N još i bio iznenađenje, i20 N to više nije. Korejci znaju što rade. Naposljetku, Thierry Neuville i Ott Tänak s i20 Coupe WRC već godinama se ravnopravno bore za WRC titulu s Toyotom, Fordom, Citroënom...

image
Hyundai i20 N Performance
Matija Djanješić/CROPIX

Šteta jedino što se i20 N na tržištu svakim danom nosi sa sve manje suparnika, preostali su još samo Abarth 595 Esseesse (180 KS), Forda Fiesta ST (200 KS), Mini Cooper S (178 KS) i VW Polo GTI (207 KS). Kod nas se i20 N prodaje isključivo kao Performance za 214.990 kuna, pa već iz tvornice dolazi opremljen grijanim sjedalima, ne samo prednjim nego i stražnjim, automatskom klimom, navigacijom... Kupac može birati još samo boju - bijelu, metalik ili dvobojnu karoseriju (3390 kuna). A zamijećeni ćete, za razliku od samozatajnog i30 N, biti i odaberete li sivi i20 N.

Sjajna crna maska hladnjaka s ogromnim otvorima za zrak, stražnji difuzor i krilo na vratima prtljažnika, dvostruka ovalna ispušna cijev, crvena kočna kliješta i alu naplaci od 18 cola... Već na prvi pogled jasno je da nije riječ o običnom i20. Bar izvana. Iznutra je već manje upadljiv. Samo sportska sjedala, alu papučice, kratka ručica mjenjača, dvije višenamjenske svijetloplave tipke na upravljaču i crveni gumb REV daju do znanja da je riječ o najsnažnijem i20. Ili pogled ispod haube, gdje se skriva 1,6-litreni turbobenzinac sa 204 KS, čija se svaka konjska snaga mora nositi sa tek 5,83 kg (i20 N teži 1190 kg, točno koliko i i20 Coupe WRC).

image
Hyundai i20 N Performance
Matija Djanješić/CROPIX

Taj lagani aluminijski četverocilindraš s turbopunjačem promjenjive geometrije i potpuno promjenjivim upravljanjem ventilima, koji je za službu u i20 N dobio dodatni hladnjak, jaču vodenu pumpu i izravno ubrizgavanje na 350 bara, sasvim se lijepo snalazi i u gradskoj gužvi, gdje je važno da lijepo povuče iz niskih okretaja - najvećih 275 Nm razvija već pri 1750 okretaja i zadržava ih sve do 4500. Više mu, međutim, odgovara trkaća staza.

Pogotovo nakon odabira N-Moda u kojem ste prethodno podesili rad svakog za vožnju važnog detalja - odaziva motora, težine upravljača, protočnosti ispušnog sustava, rev-matchinga i osjetljivosti ESP (može se i sasvim isključiti). Čak postoji i opcija za kočenje lijevom nogom (elektronika ne smanjuje okretni moment kad je pritisnuta kočnica). Jedino što se ne može podešavati jest rad ovjesa, što i ne čudi, jer je ipak riječ o autu za 214.990 kuna.

No, i bez podesivog ovjesa i20 N se na stazi osjeća kao riba u vodi. Startamo uz launch control. Aktiviramo ga prekidačima na upravljaču, pritišćemo spojku, ubacujemo u prvu i stišćemo gas do daske. Elektronika motor drži na okretajima koje smo unaprijed zadali - između 3000 i 5000 - na instrumentnoj ploči počinje odbrojavanje (5 sekundi). Naglo otpuštamo papučicu spojke i auto kreće kao iz topa ispaljen - prva do 61 km/h, pras... druga do 99 km/h, pras... treća do 143 km/h, pras... četvrta do 184 km/h, pras... peta do 221 km/h... U prva tri stupnja pritom okretni moment u overboostu - ograničen na 7 sekundi i 304 Nm - skače iznad 290 Nm.

image
Hyundai i20 N Performance
Matija Djanješić/CROPIX

Šaltamo tek kad igla digitalnog okretomjera prijeđe oznaku za 6600 okretaja i za kratke 6,2 sekunde stižemo do stotke, a nedugo zatim aerodromskom pistom već jurimo prema brzinomjeru 252 km/h. Još više od starta, međutim, oduševljava ponašanje na stazi. Rijetki su auti s prednjim pogonom koji tako pohlepno jure prema tjemenu zavoja i na izlasku nude toliko gripa kao i20 N.

image
Hyundai i20 N Performance
Matija Djanješić/CROPIX

I nije tu samo riječ o elektromehaničkom zatvaraču diferencijala, pa čak ni rev-matchingu, koji automatski dodaje međugas i s kojim je šaltanje u nižu čisti gušt i sasvim nevještima, nego i cijelom paketu i20 N. Hyundaijevi su inženjeri, naime, na čak dvanaest točaka ojačali karoseriju, ugradili kraće i čvršće opruge i amortizere upravljač učinili izravnijim (2,16 okretaja), preradili stražnju osovinu, ugradili 320-milimetarske diskove sprijeda (40 mm veće nego kod običnog i20)... Čak su montirali i specijalne, u suradnji s Pirellijem razvijene gume P Zero HN. Briljantno!

i20 N

Tehnički podaci
Motor turbobenzinski, međuhladnjak,
ugrađen sprijeda poprečno
Cilindri/obujam 4/1598 ccm
Snaga 150 kW/204 KS pri 5500 o/min
Okr. moment 275 Nm pri 1750 o/min
(overboost 304 Nm)
Pogon na prednje kotače
Mjenjač ručni (6)
Dimenzije 408 x 178 x 144 cm
Osovinski razmak 258 cm
Prtljažnik 352-1165 litara
Gume 215/40 R18, Pirelli P Zero
Težina 1190 kg
Jamstvo 5 godina/bez ograničenja
Mjerenja
Najveća brzina 230 km/h
0-100 km/h 6,2 sekunde
Potrošnja 9,9 l/100 km

Cijena 214.990

S doplatama 220.027 kuna


Serijska oprema - aut. klima • diodna svjetla • grijanje prednjih i stražnjih sjedala • grijani upravljač • el. podizači stakala sprijeda i straga
• tempomat • hi-fi (Bose) + handsfree
• bežično punjenje telefona • navigacija • pomoć pri parkiranju sprijeda i straga + kamera • pametni ključ • ambijentalna rasvjeta • zatamnjena stakla • aluminijski naplaci (18 cola)...
Doplate - dvobojna karoserija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:57