pogledajte VIDEO

Tržište puno prijevara: Sjajan rabljeni auto, ali... Evo kako otkriti koji skriva ‘tajne‘

Kada je kupac tražio broj šasije automobila prije sastanka s prodavačem, prodavač je počeo smišljati svakakve izgovore...

Kupnja rabljenog automobila

 carVertical

Kupnja rabljenog automobila nije tako jednostavna kao što možda mislite. Tržište polovnih automobila puno je prevaranata i nepoštenih preprodavača koji igraju prljavo kako bi zaradili. Igor, YouTuber iz autovloga PetrolHeads, objavio je video u kojem je podijelio svoje iskustvo kupnje rabljenog Mini Coopera S. Iako je cijena automobila bila odlična, poznati vloger ubrzo je otkrio da vozilo skriva mnoge "tajne".

Kada je zatražio broj šasije automobila prije sastanka s prodavačem, prodavač je počeo smišljati svakakve izgovore. Iako je ovo bio prvi znak da nešto ne štima, Igor je odlučio osobno provjeriti vrijedi li Mini svoju cijenu. Prodavač je rekao da je automobil u Srbiju iz Njemačke uvezla autokuća, a on ga je kupio tek prošle godine.

"Na prvi je pogled automobil izgledao dobro: sjedala su bila dobro očuvana, a na vratima nije bilo ogrebotina ni neravnina. Sudeći prema unutrašnjosti, kilometraža auta činila se realnom", kaže Igor o svom prvom dojmu.

Međutim, prednji branik i blatobran nisu se savršeno podudarali, što je uzrokovalo i trenje prilikom zatvaranja vrata. Također se činilo da su stražnji branik i prtljažnik različitih boja.

image

Kupnja rabljenog automobila

YouTube Screenshot

Budući da je stanje automobila izazvalo neke sumnje, Igor je pitao može li provjeriti broj šasije automobila, na što je prodavač na kraju pristao. Igor je unio broj šasije vozila na platformu za provjeru povijesti automobila carVertical, što je odmah otkrilo da je Mini Cooper pretrpio ozbiljna oštećenja u prošlosti.

Prema izvješću, šteta koju je pretrpio Mini procijenjena je na oko 10.000 do 15.000 eura (75.000 do 110.000 kuna). Fotografije također nisu izgledale dobro – jasno se vidjelo da je prednji dio automobila bio teško oštećen. Prodavač je tvrdio da nije znao ništa o oštećenjima, tvrdeći da je automobil kupio u odličnom stanju.

image

Provjera automobila otkrila oštećenje

carVertical

"Prodavač nije bio iznenađen kada je vidio fotografije svog automobila. Vjerojatno zato što zna da će ga ionako prodati. Nadam se da ćemo upozoriti druge kupce rabljenih automobila da budu svjesniji ovih stvari i utjecati na prodavače da budu što iskreniji”, kaže Igor nakon neuspješne kupnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2022 00:49