FOTO, VIDEO

U Francuskoj započela proizvodnja nove Toyote Yaris!

Velika pažnja je posvećena usklađivanju s mjerama zaštite i socijalnog distanciranja koje su uvedene radi očuvanja zdravlja i sigurnosti zaposlenika
Novi Yaris
 Fran Kurelac

Toyota je danas pokrenula proizvodnju nove generacije modela Yaris u svojem proizvodnom pogonu u Valenciennesu u sjevernoj Francuskoj. Četvrta generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u Europi je prvi kompaktni automobil izgrađen na Toyotinoj novoj globalnoj platofrmi TNGA (GA-B), koja predstavlja temelj za unapređene dinamičke performanse, poboljšanu voznost, upravljivost i sigurnost, kao i privlačan izgled.

Toyota Motor Manufacturing France je postala četvrta tvornica u Europi koja je uvela proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA. Iz Toyote ističu kako ovo ulaganje dodatno jača strategiju TME-ja za lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korištenje proizvodnih kapaciteta. Toyotina strategija lokalizacije podjednako obuhvaća proizvodnju glavnih sklopova vozila: novi Yaris je opremljen zadnjom generacijom 1,5-litarskog motora TNGA koji se također proizvodi u Europi - točnije u Poljskoj.

Novi Yaris prvi smo put vidjeli na statičnoj svjetskoj premijeri u Amsterdamu. Zanimljiv je pristup kojim su krenuli japanski stručnjaci – novi Yaris četvrte generacije za 5 mm je manji od svog prethodnika, no zahvaljujući upotrebi nove GA-B platforme međuosovinski razmak narastao je za 50 mm, a automobil je i širi za 50 mm, što će najviše osjetiti putnici na stražnjoj klupi.

Pogledaje i naš video sa svjetske premijere:

Prilikom dizajniranja unutrašnjosti glavni moto bio je „manje je više”, a cilj je bio da vozač ispred sebe ima sve dostupne informacije na digitalnom kokpitu i head-up zaslonu koji projicira ključne podatke vezane uz vožnju kao i upozorenja poput ograničenja brzine, informacija navigacijskog sustava...

image
Novi Yaris
Toyota

Na središnjem dijelu dominira 10-inčni dodirni zaslon u boji. Za potpuni ugođaj brine se ambijentalno osvjetljenje, a vozač i putnici će mobitele moći uparivati i puniti bežično.

image
Novi Yaris
Fran Kurelac

Zadnja, četvrta generacija hibridnog sustava omogućava veći doseg na električni pogon, dodatno smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva za preko 20% u usporedbi s trenutnom generacijom uz iznenađujuće poboljšanje odziva i voznih svojstava. Ovaj automobil je isto tako konstruiran da bude najsigurniji kompaktni automobil na svijetu, opremljen najnaprednijim sustavima aktivne i pasivne sigurnosti u segmentu. Ovi sustavi uključuju Toyota SafetySense (TSS), niz tehnologija aktivne sigurnosti osmišljenih kao pomoć u sprečavanju ili ublažavanju sudara u jako širokom spektru prometnih situacija, te prvi središnji zračni jastuk na svijetu u segmentu kompaktnih automobila.

U spomenutu tvornicu Toyota je uložila dodatnih 300 milijuna eura, pa su tako svi proizvodni pogoni osuvremenjeni novom opremom i tehnologijom radi bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:09