VIDEO

Ugradio motor od tenka: Poslušajte zvuk 27-litrenog twin-turbo V12 u Fordu Crown Victoria!

Pred njima je još dug put, ali gotova konstrukcija dobit će svoju šansu oko Nürburgringa, i to će biti ‘gušt‘ za vidjeti

Projekt 'Meteor Interceptor'

 YouTube Screenshot

Jedan švedski entuzijast odlučio je u Ford Crown Victoriju ugraditi Rolls-Royceov V12, motor za tenk. Daniel Warner imao je tu ideju već neko vrijeme. Kaže da želio 'nešto drugačije, nešto ogromno'.

Među prvim idejama bio je motor za zrakoplove, točnije, masivni 27-litreni Rolls-Royceov Griffon iz Spitfirea, ali se na kraju odlučio za 27-litreni Meteor V12 iz britanskog tenka Crusader. Taj V12 trebao je dom, a Werner se odlučio za bivši policijski automobil iz Stocktona u Kaliforniji. Njemu je trebao novi motor, premda malo veći od V8 s kojim je došao iz tvornice.

Projekt je nazvan 'Meteor Interceptor', a trajao je više od godinu dana. Kao što biste vjerojatno mogli pretpostaviti, potrebno je mnogo posla da se 27-litreni motor ugradi u prostor koji je inače rezerviran za 4,6-litreni V8. Naime, motor je sam po sebi težak koliko i automobil.

image

Projekt 'Meteor Interceptor'

YouTube Screenshot

Werner i njegov tim trebali su za početak ugraditi prednji dio Chevroleta C10 sprijeda samo kako bi on držao masivni motor, a čak i nakon toga, dio Meteora ušao je u unutrašnjost. U osnovi, Meteor je umanjena verzija poznatog zrakoplovnog motora Merlin bez kompresora i drugih komponenti, ugrađivan u Cromwell tenkove za borbu u Drugom svjetskom ratu.

image

Projekt 'Meteor Interceptor'

YouTube Screenshot

Policijske Crown Victorije proizvodile su oko 250 KS, dok je Meteor u Cromwell tenku bio sposoban za oko 600 KS. Međutim, Wernerov tim nije se zadovoljio s duplo većom snagom. Uz pomoć dva BorgWarner S500X turbopunjača Werner se nada da će konačna brojka biti oko 2500 KS.

Pred njima je još dug put, ali gotova konstrukcija dobit će svoju šansu oko Nürburgringa, i to će biti 'gušt' za vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:58