VIDEO, FOTO

Veliki povratak Škode Fabije: Donosimo prve dojmove iz vožnje, sve informacije i cijene

Nova veličina u segmentu: gradska Čehinja po onom što nudi nikad nije bila zreliji i odrasliji auto

Škoda Fabia

 Zvonimir Jurčić

Premda Škoda u ponudi ima čak tri SUV/crossover modela - Kamiq, Karoq i Kodiaq (kao i još uvijek vrlo popularnu Octaviju među privatnim kupcima i firmama), prošle je godine predstavila potpuno novu gradsku Fabiju, a koja je u svojoj već četvrtoj generaciji upravo stigla i na naše tržište.

Dakle bez obzira na trendove, Fabia postavljena na novu platformu VW Grupe MQB A0 kao i aktualni VW Polo još je uvijek jedan od najbitnijih modela u ponudi.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Priča o uspjehu traje već više od 20 godina i 4,5 milijuna prodanih primjeraka, a prvi dojam o novom modelu koji se na tržištu suprotstavlja modelima poput Renaulta Clio, Opela Corse ili Hyundaija i20 je ta da je automobil vidno narastao u svim smjerovima.

To potvrđuju i vanjske mjere: 4108 mm, širinom od 1780 mm i visinom od 1459 mm kao i međuosovinski razmak od 2564 mm, što je za gotovo deset cm više nego kod prethodne generacije.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Očekivano, veće vanjske mjere donose i više mjesta u unutrašnjosti, sprijeda je vrlo komotno sjediti u ergonomski profiliranim sjedalima, a straga će se dvoje odraslih također smjestiti sasvim udobno.

Ako se osvrnemo i na obujam prtljažnika od 380 litara što je za 50 više nego kod prethodnog modela, možemo potvrditi kako je po tom pitanju Fabija zakoračila u kompaktnu klasu.

A pritom je sve zajedno upakirano u prepoznatljiv Škoda dizajn koji je vrlo moderan i s dobrom proporcijama i s karakterističnim detaljima marke kakve nose primjerice Rapid i Octavia.

image

Škoda Fabia

Škoda

Prednja svjetla u LED tehnologiji (dostupna su i Full LED) dolaze serijski, između kojih je razvučena karakteristična maska hladnjaka, bočna linija podsjeća na onu kod prethodnika dok su straga sada svjetla postavljena vodoravno za razliku od dosadašnjih okomitih, što Fabiji daje na dodatnoj dinamici. Kod prije koji dan predstavljene varijante Monte Carlo Fabia dolazi s dodatno naglašenim sportskim karakterom.

Zanimljivo je to da je nova Fabija ima jedan od najboljih aerodinamičkih otpora u klasi s koeficijentom od CV 0,28. Kao doprinos tome dodana su rješenja poput prednjih otvora za hlađenje s letvicama koje se automatski podešavaju, krovnom spojleru, naplacima s plastičnim dodatkom za manji otpor strujanja zraka te posebno oblikovanim retrovizorima.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Nova platforma omogućila je povećanje razine sigurnosti ne samo zahvaljujući većoj torzijskoj krutosti okvira, već i zato što sada osigurava ugradnju najnaprednijih sustava pomoći u vožnji.

Pomoć u vožnji sa sustavom Travel Assist doseže razinu autonomne vožnje 2, a koji je u stanju kombinirati prilagodljivi tempomat s aktivnim držanjem trake. Tu je i pomoć u vožnji koja osigurava samostalno kočenje ako prepozna prepreke, ili potpuno automatsko parkiranje. Pritom je devet zračnih jastuka serijska oprema već u startu.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Za volanom se osjeti prostranost i puno mjesta za ramena u širinu , straga ima puno mjesta za koljena za jedan gradski auto, a vozač iza upravljača s dva kraka gleda u digitalizirani ekran instrumenata od 10,25 inča koji nudi 5 različitih prikaza u boljim paketima opreme (standardno analogna ploča).

Središtem kokpita poviše otvora ventilacije dominira digitalni zaslon infotainmenta od 9,2 inča (standardni 8 inča) koji raspolaže najnaprednijim softverom koji nudi povezivost, bežičnu kompatibilnost s Android Auto i Apple CarPlayem, Wi-Fi modul, naredbe gestama i glasovnu asistenciju...

image

Škoda Fabia

Škoda

Unutrašnjost se nikako ne može proglasiti sivom i dosadnom, a stila i zanimljivih detalja ne nedostaje - premda plastika nije na razini kvalitete kao kod VW Pola, cijelom dužinom kokpita proteže se letvica presvučena tkaninom te poviše letvica u boji karoserije koja ulazi u zanimljive okrugle otvore ventilacije na krajevima.

Obojene površine nalaze se i na rukohvatima vrata dok na sjenilu instrumenata pronalazimo natpis FABIA, a dobra je stvar da se ventilacijom i namještanjem temperature (opcijski dolazi 2‑zonski Climatronic) upravlja putem fizičkih prekidača.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Kroz tri paketa opreme Active, Ambition i Style dostupno je puno opreme za sigurnost i udobnost kao i značajki iz viših klasa automobila poput grijanog kola upravljača i vjetrobrana. Kod nove Fabije može se doplatiti i za veći spremnik goriva s kapaciteta 50 litara koji omogućuje doseg veći od 900 kilometara u WLTP ciklusu.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

U motornoj ponudi nalaze se isključivo benzinski motori EVO generacije koji ispunjavaju normu za ispušne plinove EU 6AP. Početni u ponudi je 3-cilindarski 1,0-litreni atmosferac koji dolazi u dvije snage - od 65 i 80 KS, slijedi 1.0-litreni TSI trocilindraš od 95 i 110 KS, a na vrhu ponude se smjestio četverocilindarski 1,5-litreni TSI od 150 KS.

Sve motore odlikuje niska potrošnja, a Škoda navodi tvorničku u prosjeku od 5 do 5,6 litara.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Atmosferski motor uparen je isključivo s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, 1.0 TSI od 110 KS sa 6-stupanjskim ručnim, ili uz doplatu sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem, dok najsnažniji motor dolazi isključivo sa 7-stupanjskim DSG-om.

Za vikend smo napravili prve kilometre na hrvatskim cestama i to u verziji s 1,0-litrenim TSI benzincem od 110 KS s ručnim mjenjačem, po nama najoptimalnijim pogonom.

Razlog: zahvaljujući 110 KS i lijepih 200 Nm te dobro proračunatom mjenjaču sa 6 stupnjeva nova Fabia može poslužiti i kao putni automobil, trocilindraš je nenametljiv i tih te ravnomjerno ubrzava, a mjenjač preciznih hodova.

U kombiniranom ciklusu nakon tri dana vožnje, prema putnom računalu prosječno je trošile 6,7 litara.

image

Škoda Fabia

Škoda

Kako u gradu tako i na putu ovjes nudi puno komfora, "iz takta" ga ne izbacuju ni veće udarne rupe na prometnicama, a upravljač je dosta izravan i lijepo odmjerene tvrdoće što nam je odgovaralo u vožnji zavojima.

Na kraju i cijene: nova Fabia koja je bolja, profinjenija i modernija od prethodnog modela, kako nastupom tako opremom i samim izgledom, stoji od 108.360 kuna do registracije za početni model 1.0 MPI sa 65 KS s opremom Active.

image

Škoda Fabia

Zvonimir Jurčić

Primjerak koji smo isprobali s opremom Style do registracije stoji 137.695 kuna, a uz dodatke poput krova u crnoj boji, zatamnjenih stakala, 16 colnih naplataka Proxima Aero, virtualnim kokpitom i još brojnih praktičnih sitnica cijena se popela na 154.799 kuna do registracije. Nije malo, no nedostaje baš ništa...

Određena količina vozila na zalihi čeka kupce kod ovlaštenih trgovaca, a rok isporuke je inače od četiri do šest mjeseci...

image

Škoda Fabia cjenik

Škoda
image

Škoda Fabia paketi opreme

Škoda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:51