FORD MUSTANG MACH-E

Video: Američki divlji konj na struju u GT izdanju ima 487 KS, a do 100 km/h juri za 3,7 s!

Na prezentaciji u Istri Ford je predstavio najsnažniju GT verziju svog prvog elektroauta, crossovera Mach-E kao suparnika Tesli Y

Ford Mustang Mach-E GT

 Ford

Još jedna međunarodna prezentacija u Hrvatskoj, točnije Istri. Na cestama od pulskog aerodroma, preko Barbana, Vranje i Motovuna nazad do Kanfanara i Rovinja strani su novinari uživali za upravljačem novog, najsnažnijeg izdanja električnog crossovera Mustang Mach-E. Uz već od lansiranja 2019. dostupne verzije s 269, 294 i 351 KS, njemački je proizvođač sad ponudio i top-model GT s čak 487 KS.

image

Ford Mustang Mach-E GT

Ford

Na prvi pogled izgleda isto kao i obični Mustang Mach-E, koji se proizvodi se u Meksiku, a prodaje kod najboljih 350 trgovaca u Europi. Zagledate li se, međutim, primijetit ćete trodimenzionalnu dijamantnu crnu masku, centimetar nižu karoseriju, splitter i dodatne otvore za hlađenje, kao i samo za GT rezerviranu narančastu boju Cyber Orange. Pretjeranih novosti nema ni u bogato opremljenoj unutrašnjosti - tek integralna sportska sjedala i posljednja generacija operativnog sustava Sync4.

Sve ostalo isto je kao i u običnom Mustangu Mach-E. Sjajno! Jer, unutrašnjost Fordovog električnog crossovera nije samo nevjerojatno prostrana čak i za glave - premda se u podu skriva baterija od čak 88 kWh (bruto 99 kWh) - nego je i praktična. Većinom se detalja upravlja prekidačima na upravljaču ili uspravnom središnjem zaslonu od 15,5 inča (39,4 centimetara), kao u Tesli Model Y.

image

Ford Mustang Mach-E GT

Ford

Samo što ne izgleda prazno, jer se ventilacijski otvori protežu s kraja na kraj, a umjesto jeftine plastike korištena je tkanina. U prtljažnik stane čak 821 litra, a u dodatni sprijeda (frunk) još 136.

Pokrećemo Launch control. Specijalno za Mustang Mach-E razvijene gume Pirelli P Zero kratko zacvile, a čak 2,2 tona težak crossover s pogonom na sva četiri kotača već 3,7 sekundi kasnije probija granicu od 100 km/h. To je brže i od kultnog Porschea 911 GT2. Ili novog VW Golfa R ili Mercedes-AMG A45. Ništa neobično, jer njegova dva elektromotora na prednjoj i stražnjoj osovini razvijaju čak 487 KS.

image

Ford Mustang Mach-E GT

Ford

Odaziv na gas je trenutan, što i ne čudi s obzirom na okretni moment od čak 813 Nm, koji u overboostu rastu na zastrašujućih 860 Nm. To je osjetno više od skupocjenog dvosjeda Ford GT (746 Nm). Jedino u špici nije podjednako brz, jer ga elektronička kočnica zauzda već pri 200 km/h (obični Mach-E pri 180 km/h).

Četiri su programa rada, a snaga se ne smanjuje čak ni u programu Tame (kroćenje). Samo sigurnosni sustavi postaju osjetljiviji i ranije reagiraju. Nije, dakle, kao ostali električni automobili. Okretni moment sad je raspoređen 40 posto sprijeda, 60 straga, a taj se odnos mijenja do 30 prema 70 kroz programe Active i Spirited. I djeluje na upravljač, kao i na vrijeme reakcije na pokrete papučice gasa, odnosno prilagodljive amortizere.

image

Ford Mustang Mach-E GT

Ford

Najzanimljiviji je, međutim, posljednji program Plus. Ne samo da dopušta overboost, nego ostavlja samo tragove kontrole proklizavanja (TC) i stabilnosti (ESP). Prednost? U oštrim zavojima, ponašanje podsjeća na automobile sa stražnjim pogonom, a powerslideovi su neopisivo zabavni i bezopasni, jer je međuosovinski razmak rastegnut na čak tri metra. Šteta što kratko traje…

image

Ford Mustang Mach-E GT

Ford

Puno uvjerljivije su kočnice. Mustang Mach-E GT već iz tvornice dolazi opremljen 385-milimetarskim samoventiliranim diskovima i crvenim 4-klipnim kliještima talijanskog specijalista Brembo. Sjajno skrivaju prelazak s električnog na mehaničko kočenje. Isto vrijedi i za ovjes. Magnetic Ride 2 nije samo udobniji, nego i smanjuje curenje preko nosa, premda ne uspijeva sakriti pozamašne 2,2 tone, u čemu mu odmažu i serijske gume od 20 cola.

Laganija vožnja odgovarat će i bateriji, čiji se doseg, unatoč tvrdnjama proizvođača o dosegu od 490 kilometra prema novom standardu WLTP, u stvarnosti kreće između 350 i 400 kilometara, a za jurnjave i manje od 250 kilometara.

image

Ford Mustang Mach-E GT

Ford

Ford će, srećom, novim over-the-air ažuriranjem softvera uskoro povećati kapacitet litij-ionske baterije s 88 na 91 kWh. Ništa se, međutim, neće promijeniti u brzini punjenja - Mach-E GT se puni istosmjernom strujom do 150 kW, a za punjenje s 10 na 80 posto treba mu pristojnih 45 minuta.

K nama Mustang Mach-E GT stiže početkom iduće godina, a cijene još nisu poznate. U Njemačkoj stoji 73.000 eura. Jedini pravi suparnik mu je Tesla Model Y Performance s pogonom 4x4 i 462 KS, koji s dosegom od 480 km i ubrzanjem od 3,7 sekundi ide čak 241 km/h, puni se na Superchargeru (250 kW) i kod nas stoji 549.990 kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20