AUSTRIJSKA RAKETA

Video, foto: Auto klub na premijeri KTM-a X-Bow GT-XR koji je formu brusio na našem Grobniku

Danas je na Red Bull ringu predstavljen najnoviji, za cestu legalan KTM od 500 KS i s masom od tek 1130 kg

KTM X-Bow GT-XR

 KTM

Kao jedini iz Hrvatske, danas smo na Red Bull Ringu prisustvovali svjetskoj premijeri KTM-ovog novog modela GT-XR, a dojmove iz vožnje donosimo uskoro.

Prvo najvažnije: za razliku od originalnog, otvorenog X-BOW-a, GT-XR je zatvoreni model s jedinstvenom kupolom koja objedinjuje krov, vjetrobran i bočna stakla po uzoru na lovačke avione, a koja se otvara prema gore.

Austrijski specijalist za motocikle, bicikle i sportske automobile sa sjedištem u Mattighofenu prethodnih je mjeseci dao naslutiti da sprema nešto posebno. I to na našem Grobniku, a automobil se mogao vidjeti i na cesti prema Platku. Osim brušenja na našoj jedinoj i najpoznatijoj pisti, tamo je snimljen i kompletan foto i video materijal za novi bolid austrijske kuće.

image

KTM X-Bow GT-XR

KTM

Osnova X-Bowa GT-XR je monokok od karbonskih vlakana i čelični cjevasti okvir visoke čvrstoće koji pridonosi suhoj težini automobila od 1130 kg.

Riječ je o trkaćem automobilu s homologacijom za vožnju po cesti koji pokreće Audijev 2.5-litreni petcilindrični turbobenzinac nabrijan na 500 KS pri 6350/min dok najveći okretni moment iznosi 581 Nm pri 5550/min.

Motor je spojen je na DSG mjenjač s dvije spojke sa 7 stupnjeva, a snagu prenosi na stražnje kotače preko diferencijala s ograničenim proklizavanjem. S obzirom na to da teži samo 1130 kg s mjesta do 100 km/h stiže za samo 3,4 sekunde i pojuri do 280 km/h. Cijena ove "igračke" iznosi 285.000 eura neto, a odmah nakon premijere doznali smo i da je rasprodana sva proizvodnja od 100 primjeraka za sljedeću godinu.

image

KTM X-Bow GT-XR

KTM

Dok je maksimiziranje performansi na stazi bio prioritet za KTM pri razvoju X-Bow GT-XR, mogli smo čuti kako je novi bolid "sjajan i u svakodnevnoj vožnji" zahvaljujući velikom spremniku goriva od 96 litara, progresivnom servo upravljaču s električnom potporom. Ovjes je izradio njemački Sachs, kočnice s osam klipova imaju čelične rotore (keramičke uz doplatu).

image

KTM X-Bow GT-XR

KTM

Objavljeni su i podaci o potisnoj sili, no KTM napominje da uz vidljive komponente za generiranje potisne sile kao što su masivno stražnje krilo, stražnji difuzor i prednji razdjelnik, X-Bow GT-XR ima i podnicu dizajniranu za maksimiziranje učinka.

image

KTM X-Bow GT-XR

KTM

U kabini X-Bowa GT-XR najzanimljiviji, pravi trkaći detalj je uklonjivi upravljač izrađen od ugljičnih vlakana na kojem se nalaze digitalni instrumenti, a tu su i podesiva kutija s papučicama, opcijski sustav kamere za vožnju unatrag, Bluetooth audio sustav, LED osvjetljenje, klima uređaj, pa čak i mali pretinac za rukavice. Više detalja donosimo uskoro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:50