IAA MOBILITY MüNCHEN

Video, foto: BMW i Vision Circular je koncept gradskog auta koji se može potpuno reciklirati

Nijemci ponovno pomiču granice dizajna s novim, odvažnim konceptom gradskog automobila za 2040. godinu
BMW i Vision Circular Concept
 BMW

BMW Vision Circular predstavlja koncept električnog gradskog automobila budućnosti s četiri sjedala koji predstavlja potpuno ekološko vozilo. To znači da je cijeli automobil izrađen od materijala koji se na kraju njegovog životnog vijeka uključujući i bateriju mogu reciklirati prema BMW-ovoj filozofiji "think, re:duce, use i re:cycle".


U BMW-u vjeruju da je način izrade automobila jednako važan kao i smanjenje štetnih tvari iz ispuha, te žele postići klimatsku neutralnost tijekom cijelog vijeka trajanja vozila. Planiraju to učiniti ne samo zamjenom motora s unutarnjim izgaranjem električnom energijom, već i fokusom na materijale i proizvodnju koji se potpuno mogu reciklirati. Pritom tvrtka želi postići smanjenje emisije vozila u životnom ciklusu za 40 posto do 2030. godine.

image
BMW i Vision Circular Concept
BMW


Po pitanju dizajna može se dokučiti kako je riječ o BMW modelu - no ono što su nekad bili bubrezi sada su dvije uzdužno razvučene digitalne površine preko cijelog prednjeg kraja s implementiranim LED svjetlima i mogućnosti prikaza grafika.
Karakterističan BMW dizajnerska značajka, završetak stražnjeg bočnog stakla i stražnjeg nosača krova "hofmeister kink" nazvana prema dizajneru Wilhelmu Hofmeisteru kakvu do danas imaju svi BMW modeli i ovdje je prisutan.

image
BMW i Vision Circular Concept
BMW

Čelične komponente koncepta bit će izrađene od sekundarnog (recikliranog) aluminija i čelika, a baterija je izrađena također od recikliranih materijala, koji se mogu ponovno koristiti na kraju životnog vijeka automobila.
Gume su pak izrađene od certificiranog, održivog prirodnog kaučuka i sadrže obojene čestice reciklirane gume koje dodaju snagu i stvaraju prepoznatljiv izgled.

image
BMW i Vision Circular Concept
BMW


Štoviše, BMW kaže da će vozači moći poslati višak energiju natrag u mrežu iz baterije automobila.
Takva mogućnost povezivanja upravo je vrsta značajke koju možemo očekivati ​​na električnim BMW modelima u nadolazećim godinama, iako bi moglo proći neko vrijeme prije nego što vidimo serijski interijerom poput ovog u konceptu BMW-a.

image
BMW i Vision Circular Concept
BMW

Naime, središtem kokpita dominira divovska ploča "kriptonita" koja koristi svjetlosne efekte za prikaz iz računalnog centra automobila, a značajna je i po nedostatku vidljivih zaslona. ​​U kabini tako uopće nema konvencionalnih mjerača.
Očekivano, putnici sjede na recikliranim sjedalima boje lavande dok je četvrtasti upravljač izveden na od materijala na biološkoj osnovi na 3D, u ovom slučaju od drvenog praha.

image
BMW i Vision Circular Concept
BMW

BMW Vision Circular koncept pokazuje stremljenja marke u budućnosti i možemo očekivati ​​da će se mnoge njegove ideje o održivosti u narednim godinama "uvući" u buduće BMW modele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:09