SPEKTAKL U MILANU

Video, foto EICMA 2021: Umjesto za motorima na struju, posjetitelji se okreću za ljepoticama

Hrpa (električnih) motocikala i lokalnih ljepotica obilježili su ovogodišnje izdanje danas otvorenog Salona motocikala u Milanu

Salon motocikala

 Hrvoje Tomić

U svega pet umjesto prijašnih sedam, pa i osam paviljona golemog velesajma u Milanu stisnula se vodeća europska izložba motocikala, EICMA 2021, a većinu prostora zauzeli su proizvođači električnih motocikala, bicikala i romobila sa svih strana svijeta. Nisu, međutim, izostala ni poznata imena iz svijeta motociklizma. Evo i liste najzapaženijih noviteta...

Benelli Leoncino 800 Sa zakašnjenem od godinu dana, Benelli - već 15 godina u vlasništvu kineske grupe QJ (koja je u vlasništvu korporacije Zhejiang Qianjiang , milijardera Li Shufua, najvećeg pojedinačnog dioničara Daimlera i vlasnika Volva) - predstavlja snažnije izdanje u Italiji sasvim lijepo prihvaćenog retro motocikla Leoncino 500 lansiranog još 2018. Iduće sezone pridružit će mu se novi, vodom hlađeni dvocilindraš od 754 ccm i 76 KS, kojeg u Kini proizvodi partner QJ Motor. Proizvodit će se u običnom i off-road izdanju Trail.

image

Benelli Leoncino 800

Hrvoje Tomić

Benelli TRK 800 Dvocilindraš razvijen za već spomenuti retro Leoncino, Benellijevi su inžinjeri ugradili i u na talijanskom tržištu jedan od najprodavanijih motocikala - adventurea TRK 502 - i razvija 77 KS. Za ovjes se pobrinuo Marzocchi, kočnice isporučuje Brembo, elektroniku Bosch, a gume Pirelli. Stiže u ljeto iduće godine, a cijene još nisu poznate.

image

Benelli TRX 800

EICMA

Bimota KB 4 Nakon dvije godine iščekivanja, Bimota je predstavila i drugi model iz suradnje s europskom podružnicom Kawasakija, koja traje od 2019. i modela Tesi H2. I to u dva izdanja - običnom i café racer (RC). I oklopljena i verzija bez oklopa koriste Bimotin okvir i ovjes (Ackermann), te motor Kawasakija Z 1000 SX sa 142 KS. Nije loše za samo 194 kilograma težak motocikl (41 kg lakši od Kawasakija). Oba su jednosjedi.

image

Bimota KB 4

Fantic 500 Caballero Talijani su dotjerali seriju 500 Cabellera s čak šest noviteta, uključujući Flat Track i 50th Aniversary Edition. Razlog? Prelazak na normu Euro 5. Fantic je zbog toga odustao od izdanja 250 i dodatno proširio ponudu modela pokretanih jednocilindrašem 125.

image

Fantic Caballero 500

Honda ADV 350 Uspjeh s crossoverom X-ADV 750, a riječ je o najprodavanijoj Hondi na tržištu Europske unije, japanski proizvođač sad želi ponoviti i s broj manjim ADV 350. Karoserija podesjeća na uspješni X-ADV, a mehanika je, dakako, preuzeta s Forze 350, što znači da bi uz pristojnih 29 KS trebao trošiti oko 3,4 litre, odnosno s jednnim punjenjem prelaziti oko 350 kilometara. U pretinac ispod sjedala stanu dvije integralne kacige (48 litara).

image

Honda ADV 350

EICMA

Honda CBR-1000 RR-R Fireblade je ušao u treće desetljeće proizvodnje, što su Japanci iskoristili da lansiraju novo izdanje u bojama popularne CBR 900RR iz 1992. - plavo-bijelo-crvena kombinacija boja tad se zvala Ross White. Japanci su poslušali kritike i skratili završni prijenos (43 umjesto 40 zubaca na lančaniku), a dotjerali su i glavu motora da bi i dalje razvijala 217 KS, ali istodobno udovoljavala normi Euro 5. Usput su dotjerali i elektroniku, u prvom redu kontrolu proklizavanja, ali i produljili međuosovinski razmak za pet milimetara (1460 mm).

image

Honda CBR-1000 RR-R

Hrvoje Tomić

Moto Guzzi V100 Mandello Stotu godišnjicu kuća iz Mandella dell Larija na jezeru Como obilježava novim V2 crossoverom V100 Mandello. Prvi je to vodom hlađeni V2 talijanskog proizvođača, koji je od 2004. pod okriljem riziku nimalo sklone grupe Piaggio, a zove se Compact Block (1042 ccm, 115 KS). V100 Mandello prvi je motocikl s promjenjivom aerodinamikom na svijetu. Talijani su, naime, otišli korak dalje i u posljednje vrijeme sve popularnija krilca, tzv. flaps, učili pokretnima - otvaraju se i zatvaraju ovisno o brzini, a s brzinom se gore-dolje automatski pomiče i vjetrobran. Stiže u lipnju iduće godine.

image

Moto Guzzi V100 Mandello

Hrvoje Tomić

MV Agusta 5.5 i 9.5 Talijanska kuća u vlasništvu Timura Serdarova predstavila je još dva modela u posljednje vrijeme sve popularnijoj klasi, oba pod okriljem projekta Lucky Explorer, aludirajući pritom na legendarne motocikle s relija Pariz-Dakar, odnosno legendarnu Cagivu Elefant 900. Prvi pokreće dvocilindraš od 550, koji će biti preuzet od QJ Motora, kineskog proizvođača i vlasnika tvrtke Benelli, i u stvari je sestrinski model Benellija TRK 502, a trocilindarski 950 je preuzet od novog MV Agusta trocilindraša, koji je u stvari stari 800 probušen na 930, što je sasvim dovoljno za 123 KS. Talijani su ih jednostavno nazvali Lucy Explorer 5.5 i 9.5.

image

MV Agusta 9.5

Suzuki GSX-S 1000 U novu sezonu Katana će ući s već 16 godina poznatim rednim četverocilindrašem od 999 ccm i 152 KS, koji sad ispunjava normu Euro 5, ali i novim bojama - mat-plavom Stellar i sivom Solid Iron. Gas je sad elektronički, uz doplatu se isporučuje quickshifter, a upravljač bi zahvaljujući novom gumenom nosaču trebao biti mirniji.

image

Suzuki GSX-1000 S Katana

Vmoto Stash Vmoto Soco želi biti vodeći svjetski proizvođač električnih motocikala, pa su u Milanu lansirali novu marku luksuznih motocikala Vmoto za Europu i Sjedinjene Države, uz već postojeću Super Soco. Prvi model zove se Stash, a riječ je o sportskom nakedu pokretanom ne u stražnji kotač, nego u okvir smješten elektromotor od 8,2 KS, što mu je dovoljno za krajnjih 110 km/h, a s jednim punjenjem - koje na kućnoj utičnici traje 6 sati - trebao bi prijeći 240 do 260 kilometara, pod uvjetom da ne vozite brže od 45 km/h. Teži 105 kilograma.

image

Vmoto Stash

Yamaha MT-10 SP Sasvim očekivano, japanski se proizvođač na EICMA u Milanu pojavio sa specijalnim izdanjem svog temeljito dotjeranog hyper nakeda MT-10 i već uobičajenom oznakom SP. Jedina je razlika, dakako, u elektronički upravljanom ovjesu švedskog spacijalista Öhlins, umjesto klasičnog japanske Kayabe kao na običnom MT-10.

image

Yamaha MT-10

Hrvoje Tomić

Yamaha Ténéré 700 Raid Yamaha je predstavila prototip Ténéré 700 za ljubitelje ekstremnog off-roada, u čijem su razvoju sudjelovali Alessandro Botturi i Pol Tarrés, iskusni off-road motociklisti s relija Dakar, a motocikl je testiran u pustinjama Maroka. Detalji? Ispušni sustav od titana (Akrapovič), nova elektronika (Yamaha Racing), već filtar zraka i hladnjak, novi hladnjak ulja, veći lančanik (48 umjesto 46 zubaca)... Prednji i stražnji ovjes sad su duljeg hoda (270 i 260 mm), a kočnice su s natjecateljskih motocikala (300 i 267 mm).

image

Yamaha Ténéré 700 Raid

Hrvoje Tomić
image

Salon motocikala

Hrvoje Tomić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:02