IAA MOBILITY MüNCHEN

Video, foto: Mercedes je predstavio novi EQE, svojevrsnu E-klasu na struju s dometom od 660 km

Na tržište stiže u ljeto iduće godine kad će biti poznate i cijene i to s dvije snage baterije, od 90 i 108 kWh
Mercedes EQE
 Mercedes

Mercedes je večeras uoči sutrašnje premijere na salonu automobila u Münchenu IAA Mobility pokazao prve fotografije nove električne limuzine EQE. Riječ je o broj manjem modelu od postojećeg EQS-a, ali oba voze na istoj platformi EVA kao zajedničkoj bazi obitelji automobila na baterijski pogon.

Za razliku od EQS modela, EQE u duljinu mjeri ,95 metara, u širinu 1,96 metara i visinu 1,51 metara pa je i unutrašnjost puno prostranija nego u aktualnoj E-klasi od koje ima 80 mm više u duljini i 27 mm više u širinu.

Prtljažnik nudi obujam od 430 litara ispod pravog poklopca prtljažnika koji nije izveden zajedno sa staklom u formi petih vrata, pa je EQE nešto konzervativniji, rekli bismo prava limuzina.

Od većeg električnog brata pak, EQE je 20 cm kraći i ima 9 cm kraći međuosovinski razmak. Osim tehničke osnove oba modela dijele isti dizajnerski stil s velikim lukovima krova i prednjom karakterističnom maskom, ali EQE djeluje nešto dinamičnije i kompaktnije s obzirom na to da je kraći.

image
Mercedes EQE
Mercedes

Kao i vanjština, i kokpit je također preuzet iz EQS modela s velikim hyper zaslonom s tri integrirana digitalna ekrana (dolazi uz doplatu), a isto se odnosi i na prednja vrata koja se automatski otvaraju, upravljivom stražnjom osovinom s kutom upravljanja od 4,5 i 10 stupnjeva, dok je zračni ovjes s prilagodljivim amortizerima dostupan kao opcija.

Što se tiče baterija, na tržištu će se sredinom iduće godine naći dvije verzije sa stražnjom pogonskom osovinom i baterijama od 90 kWh i 108 kWh kao i kod modela EQS (premda EQS s manjom baterijom još nije u prodaji).

image
Mercedes EQE
Mercedes

Pritom model EQE 350 s baterijom od 90 kWh ima elektromotor od 215 kW i 530 Nm i prema navodima proizvođača u stanju je prijeći 660 kilometara prema WLTP ciklusu s jednim punjenjem (što je manje nego kod modela EQS 450+ koji može postići 784 km).

image
Mercedes EQE
Mercedes

Kao i EQS i model EQE ima bateriju s kemijom NCM811 gdje se nikl, kobalt i mangan koriste u omjeru 8: 1: 1, tako da je za proizvodnju katode potrebno samo malo kobalta. Napaja se istosmjernom strujom do 170 kW što znači da se 36 kWh može napuniti za 15 minuta, što je dovoljno za 250 kilometara prema WLTP-u.

Mercedes je osmislio i funkciju punjenja "Home and Work" što znači da punjenje može započeti automatski na dva različita GPS položaja (na primjer kod kuće i na poslu) čim je automobil spojen na mrežu.

image
Mercedes EQE
Mercedes

Više podataka i cijene bit će dostupni uskoro, a novi se EQE u svakom slučaju, bez obzira na to što kasni 10 godina, postavlja kao veliki konkurent Tesli Model S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:04