PREMIJERA

Video, foto: Ovo je Audi A6 e-tron Avant Concept, električni karavan koji stiže 2024. godine

Audi je potvrdio da je koncept preteča serijskom autu, te da planira predstaviti serijski model za dvije godine

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

 Audi

Audi je upravo skinuo veo s konceptnog A6 Avanta e-trona, koji se temelji na konceptu A6 Sportback e-tronu koji je predstavljen prošle godine na Sajmu automobila u Šangaju. Koncept nam daje uvid u Audijev plan za električnu izvedbu toliko popularnog karavana.

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

Njemački proizvođač automobila istaknuo je da ovo nije riječ o samo jednokratnoj izložbi dizajna, već da planira predstaviti proizvodni model A6 Avanta e-trona 2024. godine. Iz Ingolstadta su kroz vrijeme stigli neki prekrasni karavani, a ovaj koncept se nedvojbeno nadovezuje na taj niz.

Lice je već relativno poznato s obzirom na to da ga dijeli s A6 Sportbackom e-tronom - tu je prepoznatljivi zatvoreni izgled koji sada uvodi izraženije rupice za dodatnu dozu agresivnosti. Lukove ispunjavaju 22-inčni naplatci s mnoštvom konveksnih i konkavnih rubova sa strane.

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

Što se tiče dimenzija, koncept je dugačak 4,96 metara, širok 1,96 metara i visok 1,44 metara. Kao što je već viđeno na e-tron konceptima, A6 Avant ima kamere okrenute unatrag koje zamjenjuju tradicionalna zrcala. Također, automobil usvaja ista prilagodljiva LED svjetla koja su predstavljena na prošlogodišnjem Sportback konceptu, za koje Audi obećava da će se pretvoriti u "najtanja prednja svjetla uvedena u proizvodnju".

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

Ipak, stražnji dio je taj koji plijeni najviše pažnje. Naime, visoka linija pojasa završava zategnutim dizajnom, a vrata prtljažnika krasi jedna svjetlosna traka koja gotovo podsjeća na drugi spojler. Zapravo, Audi čak tvrdi da je stražnji kraj aerodinamički funkcionalan. To je dodatno potpomognuto uključivanjem plutajuće krovne jedinice koja je u kvadratu sa suženom staklenom površinom. Koncept A6 Avant ima impresivnu vrijednost otpora zraka od 0,24, što je isto kao i kod serijskog e-trona GT.

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

Koncept je u velikoj mjeri preteča serijskom automobilu, za kojeg je Audi potvrdio da stiže 2024. godine. Doduše, neki aspekti automobila ostaju misterij, poput unutrašnjosti i njezine prostranosti, što je izrazito važno u automobilu koji se godinama opisuje kao obiteljski.

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

"Ne elektrificiramo samo uspješnu 45-godišnju povijest Avanta", rekao je Oliver Hoffmann, član uprave Audija za tehnički razvoj. "Ono što najviše od svega želimo je korištenje tehničke vještine". Pod ovime Hoffmann misli na moćnu tehnologiju od 800 volti, 270 kW kapaciteta punjenja i WLTP raspon od 700 kilometara.

Riječ je o znatno većim očekivanjima dometa od Audijevih trenutnih električnih vozila, od kojih većina nudi maksimalni domet od 400 kilometara. Korištenjem 800-voltnog sustava punjenja, 80 posto baterije moglo bi se ostvariti za samo 25 minuta.

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

Koncepti A6 e-tron Sportback i Avant prvi su automobili koji su dizajnirani na temelju Audijeve PPE platforme. PPE, ili Premium Platform Electric, modularni je sustav koji je zajednički razvijen s Porscheom. Ono što je najvažnije, bit će temelj za sljedeći Macan. Prvo serijsko vozilo na PPE platformi bit će Q6 e-tron 2023. godine. Audi kaže da je PPE dizajnirana i za niža vozila, a A6 Sportback i Avant dva su primjera. Njemački proizvođač kaže da planira pokriti i B, C i D segmente.

image

Audi A6 e-tron Avant (koncept)

Audi

Audi je ranije potvrdio da će od 2026. lansirati samo potpuno električna vozila. Stoga ne čudi da će kultni Avant oblik na kraju uključiti baterijsku tehnologiju. Međutim, zanimljivo je tijekom prezentacije Avant-a navedeno da će za premium proizvode tvrtke biti ponuđena linija paralelnih modela s motorima s unutarnjim izgaranjem za tržišta koja su spora u preuzimanju infrastrukture za punjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:00