IAA MOBILITY MüNCHEN

Video, foto: Ovo je budućnost Porschea na trkalištima, upoznajte električni Mission R od 1100 KS!

Na trkaćoj stazi postiže iste performanse po krugu kao i aktualni Porsche 911 GT3 Cup
Porsche Mission R Concept
 Porsche

Točno s početkom salona IAA Mobility 2021 u Münchenu Porsche nam je dao spektakularan uvid u automobilsku budućnost. Konceptna studija Mission R objedinjuje najmodernije tehnologije i održive materijale poput plastike ojačane prirodnim vlaknima sa strašću za trkaćim sportom.

Naglašeno sportski auto za natjecanja s električnim pogonom uz progresivan dizajn nosi karakteristične crte sportskih vozila iz Stuttgarta-Zuffenhausen.

Dva novorazvijena električna motora u Porscheu Mission R u takozvanom kvalifikacijskom modusu ostvaruju do 800 kW (1088 KS). Kapacitet baterije od oko 80 kWh te inovativna rekuperacija omogućuju sprintanje bez bilo kakvog gubitka učinka.

"Porsche je marka za ljude koji ispunjavaju svoje snove. To vrijedi i za moto sport. Na trkaćoj stazi živimo svoju inovacijsku snagu, dokazujemo odvažnost za nove puteve i oduševljavamo sportskim performansama“, rekao je Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG.

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

"Dodatno uz naš angažman u svjetskom prvenstvu Formule E kod elektromobilnosti idemo još jedan veliki korak dalje. Ova konceptna studija je naša vizija čisto električnog moto sporta za kupce".

Mission R utjelovljuje sve što Porsche čini tako snažnim: performanse, dizajn i održivost. Moto sport za kupce kod Porschea ima veliku važnost. Od početka Porsche Carrera Cupa Njemačka prije 31 godine je proizvođač sportskih vozila proizveo i isporučio više od 4400 jedinica Cup vozila iz Weissacha.

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Porsche Mission R daje uvid u to kako bi mogla izgledati budućnost natjecanja na čisto električni pogon. Vozilo s pogonom na sva četiri kotača koje u sportskom modusu razvija gotovo 1100 KS postiže ubrzanje s mjesta na 100 km/h za manje od 2,5 sekundi. Maksimalna brzina: više od 300 km/h.

Ovaj električni bolid na trkaćoj stazi postiže iste performanse glede vremena jednog kruga kao i aktualni Porsche 911 GT3 Cup. Zahvaljujući novokonstruiranim električnim motorima i baterijskim ćelijama – svi opremljeni inovativnim direktnim hlađenjem uljem – konceptna studija Porsche Mission R u trkaćem modusu donosi konstantnu snagu od 500 kW (680 KS).

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Takozvani derating, tj. popuštanje baterijske snage zbog termičkih uvjeta, u tom slučaja otpada. Na prednjoj osovini radi električni stroj s do 320 kW (435 KS), a na stražnjem dijelu je maksimalno čak 480 kW (653 KS). Zbog napredne tehnologije od 900 volti i Porscheovog turbopunjenja za akumulator je dovoljna stanka na utrci od oko 15 minuta kako bi se napunila s pet na 80 posto SoC-a (State of Charge / razina napunjenosti).

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Punjenje može uslijediti s do 340 kW. Mission R uz to pokazuje daljnji razvoj sustava Porsche Active Aerodynamics (PAA) sa sustavom Drag Reduction System (DRS) na prednjem dijelu i stražnjem krilu. Time su obuhvaćene po tri lamele u dvama bočnim otvorima za dovod zraka na prednjem dijelu kao i podesivo dvodijelno stražnje krilo. Pored inovativnog baterijskog električnog pogonskog koncepta i karoserija ove konceptne studije se oslanja na smanjenje CO2 i održivost: Ona se velikim dijelom sastoji od plastike ojačane prirodnim vlaknima (NFRP).

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Osnova za to su lanena vlakna iz poljoprivrede. Ovaj ekološki materijal korišten je i za usnu prednjeg spojlera, difuzor i bočne pragove. U interijeru modela Mission R se NFRP također koristi u značajnoj mjeri, primjerice za unutarnje oplate vrata, stražnji razdjelni zid i sjedalo. Dizajn interijera u svim područjima stavlja vozača u središte. Ergonomski smješteni zaslon između komandi volana tijekom utrke prikazuje relevantne podatke. Monitor poviše stupa upravljača prikazuje slike s kamere bočnih retrovizora i središnje stražnje kamere.

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Putem zaslona na dodir desno od sjedišta se između ostalog mogu dohvatiti biometrijski podaci vozača. Brojne druge kamere u unutrašnjosti daju uzbudljive isječke za prijenos uživo. Porsche kod projekta Mission R toliko usko povezuje stvarni i virtualni trkaći sport kao nikada prije.

Modularno kao monocoque izgrađena ćelija vozača u egzaktno istoj izvedbi je prikladna i za simulator u e-sportu. Sigurnosna struktura od kompozitnog materijala s karbonskim vlaknima objedinjuje visoki zaštitni potencijal za vozača s malom težinom i jedinstvenim izgledom. Novorazvijenu krovnu konstrukciju od karbona inženjeri i dizajneri Porschea nazivaju "egzoskelet“.

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Ona povezuje sigurnosni kavez s krovnom kožom. Porsche Mission R po dužini s 4326 milimetara mjeri nešto manje od trenutne serije 718 Cayman, ali je s 1990 milimetara osjetno širi i s vanjskom visinom od 1190 milimetara i znatno niži. S konceptnim studijama Mission E (2015.) i Mission E Cross Turismo (2018.) je Porsche u proteklim godinama dao vrlo konkretne uvide u svoju prvu potpuno električnu seriju modela sportskih vozila.

image
Porsche Mission R Concept
Porsche

Sportska limuzina Porsche Taycan (2019.) Cross Utility Vehicle Taycan Cross Turismo (2021.) se optički i tehnološki jako oslanjaju na ove dvije konceptne studije te su već uspješno lansirani na svjetska tržišta – stoga, misija izvršena. Sada Porsche s modelom Mission R pokazuje svoju viziju moto spor-ta za kupce u budućnosti. Svoju svjetsku premijeru ovo prezentacijsko vozilo slavi danas u okviru sajma IAA MOBILITY u Münchenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:01