HRVATSKA PREMIJERA

Video, foto: Prvi potpuno električni Jeep Avenger predstavljen u Zagrebu, u salonima od jeseni

Novi mali crossover izgleda privlačno i kompaktno, a u prodaju u Hrvatsku stiže najesen kada će biti poznate i cijene

Jeep Avenger

 Zvonimir Jurčić

Premijerno predstavljen u listopadu prošle godine, Jeep Avenger prvi električni model marke u međuvremenu se okitio i prestižnom titulom Europskog automobila godine, a sada smo ovaj kompaktni crossover imali priliku upoznati i u Zagrebu. Premda cijena još nije poznata, start prodaje na hrvatskom tržištu očekuje se na jesen ove godine.

Avenger se temelji na eCMP platformi, baš kao i Peugeot e-2008, Opel Moka-e i Citroen DS3 E-Tense, a zahvaljujući dužini od samo četiri metra (broj manji od Renegadea), dimenzijama predstavlja ulaznicu u svijet Jeepa.

image

Jeep Avenger

Zvonimir Jurčić

Jeepov novitet pokreće elektromotor od (115 kW) 156 KS i 260 Nm, a s baterijom kapaciteta od 54 kWh doseg iznosi 400 kilometara. Prema WLTP-u, doseg u gradu, gdje su električna vozila najučinkovitija, može biti i 550 kilometara.

Korištenjem brzog punjača (100 kW), baterija se može napuniti od 20 do 80 posto za 24 minute, a kada se priključi na običnu zidni punjač (11 kW), za potpuno punjenje potrebno je pet i pol sati. Baterija je smještena ispod sjedala, a testirana je na više od dva milijuna kilometara.

image

Jeep Avenger

Zvonimir Jurčić

Avenger je dostupan isključivo s prednjim pogonom, a prema najavama Jeepa, ponudu bi kasnije mogao obogatiti i turbobenzinski motor, najvjerojatnije 1,2 litreni PureTech.

Očekivano, i Avenger ostaje pravi jeep što se tiče pogona jer dolazi (premda prednjepogonaš) sa Select terrain i te Hill descent control opcijama za pomoć kod vožnje na terenu.

image

Jeep Avenger

Zvonimir Jurčić

Avenger će se prodavati u tri razine opreme, Longitude, Altitude i Summit, a u Jeepu procjenjuju da će Avenger koji se proizvodi u Stellantisovoj tvornici u Poljskoj, postati najprodavaniji model marke do 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:12