crossover atrakcija

Video, foto: Započela prodaja novog Peugeota 408 u Hrvatskoj, poznate i sve cijene

Dinamičan izgled i obiteljski format na "visokim nogama" potpuno je u trendu kod kupaca

Peugeot 408

 Lovro Galović

Na hrvatsko tržište upravo je stigao novi Peugeot 408, a start prodaje obilježen je premijerom i testnim vožnjama za novinare održanim u okolici istarskog Motovuna. Poznate su i sve cijene dugoočekivanog francuskog automobila koji već od prvog pokazivanja plijeni pažnju, ponajprije zahvaljujući svojem izgledu.

Njegova coupeovska silueta nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a u kombinaciji s tipičnim Peugeotovskim atraktivnim te ujedno elegantnim dizajnerskim detaljima i linijama, rezultat je upečatljiv crossover.

Vrlo dinamičan izgled već mu je priuštio epitet "baby Urusa" jer podsjeća na skupocjeni Lamborghini, a na tržištu se pozicionira u SUV C-segmentu gdje ga čeka konkurencija poput Renaulta Megane Conquest, ili novog Citroena C5 X. Novi 408 koristi ažuriranu verziju EMP platforme poput modela 308, a dimenzijama i cijenom se smješta između modela 308 i 508.

image

Peugeot 408

Lovro Galović

Dugačak je 4,69 metara te ima velik međuosovinski razmak od 2,79 metara i visok je 1,48 m, što mu daje izuzetnu prostranost u drugom redu sjedala, s čak 188 mm prostora za noge. Prtljažnik je također izdašnih dimenzija obujma 536 litara, uz mogućnost povećanja na 1611 litara kad se preklope stražnja sjedala.

Nadalje, Peugeot 408 postavlja nove standarde u smislu ergonomije, kvalitete, praktičnosti i tehnologije s novim multimedijskim sustavom i-Connect.

image

Peugeot 408

Lovro Galović

Tu je i Aplikacija MyPeugeot koja omogućuje da s pametnog telefona ili središnjeg zaslona pokrećete ili programirate prethodno grijanje i hlađenje vozila ili provjeravate, programirate, pokrećete ili odgodite punjenje baterije kod plug-in modela.

Isto tako, tu je i kompaktni upravljač već poznata značajka i-Cockpita, nudeći jedinstvenu upravljivost i preciznost kretanja.

Veliki 10-inčni digitalni zaslon smješten je u sredini kokpita u razini očiju odmah iznad upravljača, a u razini opreme GT dostupan je s 3D tehnologijom. Praktično: sustav je opremljen specifičnim i-toggle tipkama koje se mogu u potpunosti konfigurirati i koje su smještene ispod središnjeg zaslona.

image

Peugeot 408

Lovro Galović

Osim toga, svojim dizajnom stvaraju jedinstveni estetski i tehnološki dojam u segmentu. Svaka i-toggle tipka osjetljiva je na dodir i predstavlja prečac do postavki klima-uređaja, telefonskih kontakata, radijske postaje ili aplikacija... Na koncu, minijaturna ručica mjenjača smještena je u sredini središnje konzole a poviše je i prekidač za biranje modova vožnje Normal, Sport i Eko.

image

Peugeot 408

Lovro Galović

Po pitanju najnaprednijih sustava za pomoć u vožnji 408 je izuzetno opremljen. Tu su prilagodljivi regulator brzine s funkcijom Stop&Go i funkcija prilagodljivog održavanja razmaka između automobila, automatsko kočenje u nuždi s upozorenjem na sudar: otkriva pješake i bicikliste, u dnevnoj i noćnoj vožnji, pri brzinama od 7 km/h do 140 km/h, ovisno o izvedbi, aktivni sustav upozorenja na nenamjerno napuštanje traka s ispravljanjem putanje, prošireno prepoznavanje prometnih znakova, sustav Night Vision koji otkriva pješake ili životinje ispred vozila noću ili u uvjetima slabe vidljivosti, spomenimo samo neke od njih.

image

Peugeot 408

Peugeot

Ponuda motora koji pokreću novi 408 uključuje plug-in hibridni pogon (1,6-litreni benzinac i elektromotor) s dvjema opcijama snage (180 i 225 KS) i benzinsku inačicu (1,2-litreni turbo benzinac) sa 130 KS. Sva tri pogona kombinirana su s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem EAT8. Za nekoliko mjeseci uslijedit će i inačica na posve električni pogon kao i mild hibridna motorizacija.

Učinkovitost je bila jedna od glavnih tema kod stvaranja 408 jer kombinacija aerodinamičnih svojstava, smanjene mase (1396 kg) i motora s niskom razinom emisija znači da se vozilo sada može pohvaliti izuzetno niskom prosječnom potrošnjom energije (podložno homologaciji) u hibridnoj, ali i u benzinskoj inačici sa 130 KS.

image

Peugeot 408

Lovro Galović

Automobil koji dolazi s tri razine opreme Allure, Allure Business i GT se već može isprobati te naručiti kod svih ovlaštenih distributera, a početna cijena iznosi 33.900 eura za izvedbu PureTech 130 S&S EAT8 Allure, dok najpovoljnija hibridna izvedba PHEV 180 e-EAT8 stoji 43.650 eura.

Više detalja i dojmove iz vožnje potražite OVDJE

image

Cjenik 408

Peugeot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:11