LA AUTO SHOW

Video: Kia otkrila koncept EV9, električni SUV s tri reda sjedala kao najavu serijskog modela

Očekujemo ublaživanje svih značajki kod proizvodnog modela, a EV9 bi na kraju trebao postati Kijin vodeći EV SUV

2021 Kia EV9 Concept

 Kia

Kao i Hyundai, Kia je na LA Auto Showu predstavila svoj koncept električnog SUV-a kojeg naziva EV9. Riječ je o velikom SUV-u s tri reda sjedala, a kao i Hyundaijev koncept SEVEN, koristi Electric Global Modular platformu (E-GMP) korejske grupe. Koncept nam daje pregled planirane proizvodne verzije, koja će ponuditi električnu alternativu Tellurideu i njegovim konkurentima.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

'Kia Concept EV9 još je jedan važan pokazatelj nevjerojatnog puta od početka godine. Pošto smo jasno iznijeli svoje namjere – postati globalni lider u rješenjima za održivu mobilnost – danas s ponosom pokazujemo svijetu naš potpuno električni SUV koncept, koji spaja napredni pogonski sklop s nultim emisijama, vrhunskim dizajnom eksterijera i suvremenim i inovativnim unutarnjim prostorom utemeljenom na tehnologiji', rekao je Karim Habib, stariji potpredsjednik i voditelj Kijinog Globalnog centra za dizajn.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Što se tiče specifikacija, detalji o bateriji nisu navedeni, iako konceptni SUV navodno može postići domet od 482 kilometra. Također, EV9 će koristiti 'tehnologiju ultra brzog punjenja sljedeće generacije, čime će 80 posto kapaciteta baterije napuniti za 30-ak minuta. Informacije o pogonskom sklopu također su oskudne, iako je poznato da E-GMP nudi pogon na stražnje i na sva četiri kotača.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Za siluetu automobila Kia navodi kako 'utjelovljuje avanturistički, izletnički i rekreativni oblik i predstavlja novu kompanijinu filozofiju dizajna Opposites United'. Ukupne proporcije i bočni profil naizgled je sličan bratskom Hyundaiju SEVEN, međutim, kao i kod njega, očekujemo ublaživanje kod proizvodne verzije.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Prednja strana, koju Kia naziva 'tigrovim licem', u potpunosti je digitalizirana, sa sakrivenim LED svjetlima. Kao i SEVEN, EV9 koncept koristi uobičajene šablone dobrodošlice s prednjim svjetlima, dok vertikalno postavljena dnevna svjetla nude prepoznatljivi izgled automobila.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Područje ventilacijskog kanala na poklopcu motora koristi se kao solarna ploča koja će pomoći u prikupljanju električne energije, iako nije istaknuto koliko se točno energije može iz njega dobiti. Aerodinamična učinkovitost poboljšana je uvlačivim krovnim nosačima, koji se mogu podići ili spustiti pritiskom gumba. Uz to, kao i drugi Kijini modeli, EV9 se odriče tradicionalnih ogledala u korist kamera.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Unutrašnjost je dizajnirana da ponudi osjećaj dnevnog prostora, integrirajući elemente poput panoramskog krova, 27-inčnog ultraširokog zaslona i upravljača bez dršci. Dok je u pokretu, putnici će sjediti u tradicionalnom rasporedu sjedala (sva tri reda okrenuta prema naprijed). Međutim, u 'načinu pauze' moguće je da prvi i treći red budu okrenuti jedan prema drugome, dok se drugi red pretvara u stolove.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Drugi stacionarni način rada Kia naziva 'način uživanja', pri čemu se sva tri reda sjedala okreću prema stražnjoj strani, a vrata prtljažnika se otvaraju, omogućujući da gledate u prirodu. S fokusom na održivost, dizajnerski tim inspiriran je 'elementom vode', što vidimo po boji koncepta i materijalima korištenima pri izradi poput reciklirane riblje mreže u podnici vozila. Uz to, tkanina na sjedištima izrađena je od recikliranih plastičnih boca i recikliranih vunenih vlakana. Također, po cijeloj kabini korištena je veganska koža.

image

2021 Kia EV9 Concept

Kia

Kao što smo naveli, očekujemo ublaživanje svih značajki kod proizvodnog modela, a EV9 bi na kraju trebao postati Kijin vodeći EV SUV. Na tržište bi trebao stići otprilike u isto vrijeme kao i Hyundai Ioniq 7, 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:10