‘NAJBRŽI NA SVIJETU‘

Video: Koliko snage može isporučiti Toyotin turbo 3-cilindraš? Kako se pokazuje čak i 472 KS!

I u svojem tvorničkom izdanju, GR Yaris je uvijek bio recept za dobru zabavu, a ovo je ‘najbrži‘ GR Yaris na svijetu

Toyota Yaris GR

 YouTube Screenshot

Toyotin 2JZ motor četvrte generacije Supre stekao je legendarnu reputaciju zbog brojeva koje je mogao 'trpjeti' raznim modifikacijama. Čini se kako je G16E-GTS Toyote GR Yaris na istom putu, nakon što su iz Powertune Australia izvijestili o impresivnim brojkama snage malenog 3-cilindričnog motora.

Na 'dyno' testu, 1,6-litreni trocilindraš GR Yarisa pokazao je da je sposoban za nevjerojatnih 472 KS i gotovo 500 Nm okretnog momenta. Šokantno je da sam motor ima samo poboljšane opruge ventila, dok je njegova neotvorena unutrašnjost ostala netaknuta. Pri tome mu je sigurno pomogao novi ispušni sustav, veći turbopunjač i međuhladnjak te bolji sustav za ubrizgavanje goriva.

image

Toyota Yaris GR

YouTube Screenshot

Andrew Hawkins s YouTube kanala Motive Video vlasnik je Yarisa, i već duže vrijeme radi na njemu. Trenutni rekord na četvrt milje (402 metara) iznosi 11.723 sekunde, no tada je automobil imao 362 KS. Očekivanja su da bi dodatne modifikacije trebale omogućiti vrijeme ispod 10 sekundi pri više od 210 km/h.

Andrew navodi da, ako Yaris ostvari te ciljeve u trenutnoj konfiguraciji, sljedeći korak je priprema za World Time Attack utrke. To bi moglo zahtijevati još veći turbopunjač. Prema Hawkinsu, riječ je o 'najmoćnijem' i 'najbržem' GR Yarisu na svijetu, a za druge projekte, koji navode još veće brojke, tvrdi kako imaju ograničenu dokumentaciju.

image

Toyota Yaris GR

YouTube Screenshot

Čak i u svojem tvorničkom obliku, GR Yaris je uvijek bio recept za dobru zabavu. Činjenica da se pokazao dobrom platformom za tuning projekte čini ga samo još boljim. Sada, kada je Hawkins pokazao na mogućnosti malene Toyote, možemo očekivati još više projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 07:41