VELIKI NOVITET

Video: Kompaktna Opel Astra stigla u Hrvatsku, u prodaji od lipnja po cijeni od 163.340 kuna

U ponudi je četiri motora: benzinski 1,2-litreni turbo 3-cilindraš od 110 KS i 130 KS, 1,5-litreni dizel od 130 KS i hibrid od 180 KS

Nova Opel Astra

 Zvonimir Jurčić

Šesta generacija potpuno nove Opel Astre stiže u Hrvatsku, a u salonima se očekuje početkom lipnja. Nakon prvih vožnji koje smo odradili u Lisabonu, sada smo najveći Opelov novitet ove godine isprobali i na hrvatskim prometnicama, od Zagreba do Zadra i zadarskog zaleđa.

Nema sumnje kako je riječ o najvažnijem modelu marke iz Rüsselsheima ove godine, koji participira u još uvijek jednom od zastupljenijih segmenta na tržištu bez obzira na golemu popularnost SUV modela.

image

Nova Opel Astra

Opel

Nova Astra dijeli EMP 2 platformu s novim Peugeotom 308 (kao i niz drugih modela Stellantisa poput Citroena C4, DS7 Crossbacka, Opela Grandlanda...), što je novom modelu osiguralo sve najmodernije značajke, od mogućnosti izbora pogona (dizelaš, benzinac, plug-in hibrid i dogodine potpuno električni model), do svih mogućih sigurnosnih (ADAS paket i uskoro INTELLI-DRIVE 2.0) sustava kao i komfornih značajki danas dostupnih.

image

Nova Opel Astra

Opel

Neke od njih su i najnaprednije u klasi: držanje sredine trake kod poluautonomnog režima vožnje ili detekcija vozila koja dolaze kod izlaska iz parkinga unatrag, ili napredna prednja svjetla IntelliLux LED Pixel s čak 168 dioda, sposobna u milisekundi prilagođavati snagu i smjer snopa dugog svjetla.

image

Nova Opel Astra

Opel

Novi je model dug 4374 mm i široka 1860 mm te ima međuosovinski razmak od 2675 mm (plus 13 mm u odnosi na dosadašnji model). Izgled je pročišćen i dinamičan bez suvišnih detalja što nam se jako svidjelo posebice s paketom opreme GS Line te sigurno možemo ustvrditi kako, kao takav privlači pažnju gdje god se pojavi.

Unutrašnjost nudi puno komfora za sve putnike, kokpitom dominira tzv. Pure Panel - potpuno digitalna ploča koja spaja instrumente ispred vozača i središnji zaslon infotainmenta.

image

Nova Opel Astra

Opel

To novo sučelje sa svježom i vrlo jasnom grafikom nudi vrlo intuitivno iskustvo i jednostavno korištenje po pitanju prolaska kroz menije. Dobro je što su ispod središnjeg zaslona zadržani fizički prekidači, pa tako podešavanje zvuka radija i ventilacije nije toliko izazovno, već praktično. Pritom treba napomenuti i da je projekcija head-up zaslona na staklu nenametljiva i vrlo informativna.

Iza stražnje klupe nalazi se od 422 do 1339 litara prtljažnog prostora (352 do 1268 litara kod plug-in hibridne verzije) što će zadovoljiti sve obiteljske potrebe.

image

Nova Opel Astra

Opel

U ponudi je četiri motora, početni Benzinski 1,2-litreni turbo trocilindraš od 110 KS (205 Nm) i 130 KS (230 Nm) te 1,5-litreni dizelaš od 130 KS (300 Nm), a jači benzinac i dizelaš mogu se dobiti i s 8-stupanjskim automatikom. Benzinci se prema WLTP-u zadovoljavaju s oko 5,5 litara na 100 km, a dizelaš s litru manje.

Na koncu, tu je i plug-in hibridna verzija s benzincem i elektromotorom koja isporučuje snagu od 180 KS i 360 Nm maksimalnog okretnog momenta. U potpuno električnom načinu rada Astra Hybrid može prijeći do 60 kilometara (WLTP ) bez ikakvih emisija, a isključivo u gradu i do 74 km.

image

Nova Opel Astra

Opel

Dojmove iz vožnje i više detalja potražite OVDJE

U vožnji pršti od snage i mali je potrošač, a uz ugrađeni pretvarač od 7,4 kW osigurana je i solidna brzina punjenja baterije od 12,4 kWh (1,55 min). Takav primjerak uz paket opreme Edition ( postoje i paketi Elegance, GS Line i Ultimate) ) do registracije stoji 277.684 kuna.

Ipak, u Opelu vjeruje kako će najtraženija biti osnovna verzija Astra Edition 1.2 sa 110 KS i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem koji dolazi s puno serijske opreme.

image

Nova Opel Astra

Opel

Izdvojili bismo automatsku klimu, parkirne senzore sprijeda i straga, alu naplatke od 16 cola, ekran osjetljiv na dodir od 10 inča, adaptivni tempomat, digitalnu instrumentnu ploču, radio s Apple CarPlay/Android Auto, električni paket, LED svjetla, pomoć za držanje voznog traka... Takav primjerak do registracije stoji 163.395 kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:48